Ruské veľvyslanectvo vo Varšave aktivisti zasypali hromadou výkalov. Agresor je hnoj, odkazujú

24.2.2024 12:23

Na druhé výročie ruskej invázie na Ukrajinu aktivisti vo Varšave vysypali exkrementy pred rezidenciu ruského veľvyslanca a symbolicky tam zapichli krvavú ruskú zafarbenú vlajku. Odsudzujú ruskú agresiu a vyzvali na vyhostenie ruských diplomatov z Poľska.

Hnoj na Ukrajine
Foto: X/Ukrinform

Hnoj pred veľvyslanectvom

Skupina aktivistov v ranných hodinách vysypala pred brány veľvyslanectva obrovskú hromadu hnoja, do ktorej zasadili zakrvavenú ruskú vlajku označenú písmenom "Z".

"Je najvyšší čas vyhostiť ruských diplomatov z Poľska," uviedla organizácia Euromajdan, ktorej aktivisti akciu podnikli. "Kým budeme tolerovať aktivity ruských pseudodiplomatov a (dezinformačných) trollých tovární, hrozba globálneho konfliktu len porastie," varovala.

Pozrite si reportáž z 24. februára 2024 o dvoch rokoch vojny na Ukrajine.

Nesúhlas s prítomnosťou diplomatov

Tento čin bol súčasťou protestu, ktorý mal za cieľ vyjadriť nesúhlas s pokračujúcou prítomnosťou ruských diplomatov v Poľsku. K hromade hnoja, symbolizujúcej odpor voči ruskému režimu, aktivisti pridali aj transparent s nápisom "Rusko = hnoj! Nechceme vás vidieť v Európe! Odstúpte!"

Aktivisti zdôraznili, že Rusko nesie zodpovednosť nielen za vojenskú agresiu proti Ukrajine, ale aj za hybridnú vojnu, ktorá v Európe vyvoláva nestabilitu a konflikty.

Demonštrácie na Beethovenovej ulici

Súčasťou protestných akcií bolo aj zorganizovanie demonštrácie na Beethovenovej ulici vo Varšave, kde bývajú ruskí diplomati. Účastníci demonštrácie použili sirény a prehrávali zvuky výbuchov a streľby, aby napodobnili podmienky, v akých sa Ukrajinci budia už desať rokov v dôsledku ruských akcií.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok