Mestám chýba 500 miliónov eur. ZMOS upozorňuje na zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu samospráv

23.2.2024 17:45

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) dlhodobo upozorňuje na potrebu dofinancovania územnej samosprávy, ktorá v uplynulých troch rokov prišla o veľkú časť podielových daní. Dôkazom zlej situácie je aj vývoj príjmov z podielových daní v aktuálnom mesiaci.

ZMOS
Foto: Facebook/ZMOS

"Chýbajúce podielové dane vo výške 500 miliónov eur, o ktoré boli ukrátené mestá a obce v dôsledku negatívnych opatrení vlády v uplynulých rokoch, sú pre samosprávy vážny problém. Túto skutočnosť zvýrazňuje podielová daň za mesiac február, ktorá prišla tento týždeň do rozpočtov miest a obcí a je v priemere o približne 10 % nižšia v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka," priblížil predseda ZMOS Jozef Božik.

Zhoršujúca sa ekonomická situácia podľa neho ohrozuje aj čerpanie eurofondov.

Odkladanie problémov samospráv

Samosprávy podľa šéfa ZMOS pri prijímaní rozpočtov znižovali príjmy aj výdavky v nádeji, že dofinancovanie vyrieši ich pretrvávajúce problémy. "Uvedomujeme si potrebu konsolidácie verejných financií v dôsledku prijatých opatrení predchádzajúcou vládou, ale problémy samospráv sa nedajú donekonečna riešiť tým, že sa budú odkladať," zdôraznil Božik.

Upozornil, že je nutné v diskusii s vládou hľadať spôsob, ako samosprávy dofinancovať s cieľom zabezpečiť poskytovanie kvalitných služieb občanom miest a obcí Slovenskej republiky.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok