Na Slovensku máme rekordný počet kormoránov. Ak to takto pôjde ďalej, niektoré druhý rýb vymiznú, varujú rybári

23.2.2024 12:44 , Aktualizované: 23.2.2024 13:13

Sčítanie vodného vtáctva nedopadlo pre rybárov najlepšie. Zistili, že na Slovensku žije historicky najvyšší počet kormoránov - takmer 12-tisíc jedincov. Primárnou potravou tohto, podľa odborníkov najdokonalejšieho predátora na svete, sú ryby. Rybári tvrdia, že ak to takto pôjde ďalej, niektoré druhý rýb z vodných tokov vymiznú.

Markantný nárast

Kormorán veľký zimuje na Slovensku na viac ako sto lokalitách. Najväčšiu koncentráciu zaznamenali v okolí vodnej nádrže Ružín na rieke Hornád a priehrade Kráľová pri Seredi. Obľúbeným zimoviskom vtákov je aj Horné Považie. 

Richard Štencl, ichtyológ Slovenského rybárskeho zväzu, zaznamenal takmer 12-tisíc kusov kormorána veľkého. Oproti minulému roku sa jedná o markantný nárast. V roku 2023 sme sčítali necelých 8 000 kusov.

Výnimky na odstrel

Jeden kormorán skonzumuje za deň pol kila rýb a ďalšie poškodí, a tak rybárom vznikajú státisícové škody. Denne zmizne z našich vôd až desať ton rýb. Tento jav vedie k ohrozeniu až likvidácii niektorých druhov.

Slovenský rybársky zväz má výnimku na plašenie a odstrel kormoránov. Ten však komplikujú nastavené podmienky. Vlani odlovili poľovníci z 900 povolených kusov ledva stovku. Pre porovnanie v susednom Česku ulovili až 10-tisíc kusov.

Alojz Kaššák, hovorca Slovenskej poľovníckej komory, hovorí, že pri vodných tokoch sa musí používať strelivo, ktoré nemá olovo. "Tie podmienky sú stanovené tak, že dopredu sa hlási, kedy sa ide ten realizovať, aj to je mierne sťaženie," doplnil.

Slovenskí poľovníci a rybári preto žiadajú, aby rezort životného prostredia zjednodušil organizáciu lovu.

Ministerstvo zároveň preradilo doteraz chráneného kormorána do kategórie menej ohrozený. Vlani dostali rybári za škody spôsobené kormoránmi odškodné vo výške 350-tisíc eur.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok