Žilinská župa zobrala svoje školy útokom. Tentoraz bojuje o prežitie priemyslovka v Martine

23.2.2024 12:28 , Aktualizované: 23.2.2024 12:54

Žilinská župa zobrala svoje školy útokom. Tentoraz o prežitie bojuje priemyslovka v Martine s takmer štyristo žiakmi. Učitelia hovoria o fatálnej chybe. Kraj je zase presvedčený, že spájaním škôl bude vzdelávanie efektívnejšie. Všetko majú v rukách župní poslanci.

Ikonická budova

Stredná priemyselná škola v Martine je známa vďaka svojej ikonickej budove, ktorú postavili na mieru v 50. rokoch. Najlepšie roky má však už za sebou. Peniaze na rekonštrukciu ale chýbajú.

“Od roku 2018 sme nedostali žiadne kapitálové výdavky, pričom do roku 2018 sme mali podmienku od RUVZ Martin, že máme mať vymenené okná, lebo tie staré okná sú drevené, rozsušené,” hovorí Dagmar Najšlová, riaditeľka Strednej priemyselnej školy v Martine.

A aj to je jeden z dôvodov, prečo sa chce župa zbaviť chátrajúcej budovy. Namiesto toho plánuje priemyslovku presťahovať do strojárskej školy, ktorú kraj postupne obnovuje. Narazil ale na odpor. 

“Najprv bolo vyzbieraných vyše tritisíc podpisov, to nám Žilinský samosprávny kraj neuznal a potom sme vyzbierali vyše deväťtisíc podpisov," hovorí členka petičného výboru Anežka Najšlová.

“Určite budeme bojovať proti tomu, aby táto škola bola zrušená a aj delimitovaná na nejaké iné miesto," oznámil Ján Danko (nezávislý), primátor Martina.

Negatívne reakcie

Župa postupne aj v ďalších regiónoch ohlásila spájanie škôl. Odvšadiaľ prichádzajú negatívne reakcie. Napriek tomu šéfka kraja trvá na svojom.

“Keď chceme, aby naše deti dostávali naozaj kvalitné vzdelanie v kvalitnom prostredí, inú cestu zatiaľ nevidím. Jedine, že by prišla vláda a dala by nám na tanieri 10 miliónov, nech sa páči poopravujte školy," obhajuje Erika Jurinová (SLOVENSKO), predsedníčka Žilinského kraja.

Príkladom kompromisu môže byť Liptovský hrádok, ktorý tamojšie gymnázium prevezme od župy, aby ho zachoval. Obdobný krok v krajnom prípade nevylučuje ani martinská radnica.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok