Česko zháňa 1,5 miliardy pre Ukrajinu. V Európe vedie iniciatívu, ktorá ich má vyzbierať

23.2.2024 10:37 , Aktualizované: 23.2.2024 11:12

Česká republika v Európe vedie iniciatívu usilujúcu sa o zhromaždenie 1,5 miliardy dolárov na munícii pre Ukrajinu, napísal denník Financial Times. O možnosti zakúpiť v tretích krajinách muníciu pre Ukrajincov čeliacich ruskej invázii informoval český prezident Petr Pavel minulý týždeň na mníchovskej bezpečnostnej konferencii.

Russia_Ukraine_War_Year_Two_Photo_Gallery102682.jpg
Foto:

Spolupráca s viacerými krajinami

FT teraz s odvolaním sa na nemenované zdroje spresňujú sumu, o ktorú údajne ide.

„Česi urobili tú prácu, ale ostatní musia poskytnúť peniaze,“ povedal FT jeden z nemenovaných činiteľov oboznámených s vyjednávaním. Česká vláda pre britský denník odmietla situáciu komentovať.

K českej iniciatíve, na ktorej sa podieľa tiež Dánsko a Holandsko, sa z druhej strany Atlantického oceánu pripojila Kanada, ktorá je podľa tamojšej verejnoprávnej stanice CBC pripravená prispieť až 30 miliónmi kanadských dolárov. Kanadský minister obrany Bill Blair podľa CBC povedal, že Kanada s Českom rokuje.

Podľa Pavla má Česko možnosť v nemenovaných krajinách mimo EÚ nakúpiť až pol milióna delostreleckých granátov kalibru 155 milimetrov a 300-tisíc kusov kalibru 122 milimetrov, ktoré by sa na Ukrajinu mohli dostať v poriadku týždňov.

O ďalšiu vojenskú pomoc požiadal ministrov členských krajín Európskej únie v pondelok šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

„Ukrajincom je úplne ukradnuté, odkiaľ tie granáty pochádzajú alebo kto ich platí. My tu slovíčkaríme, kým oni trpia na frontových líniách,“ povedal FT jeden z nemenovaných únijných diplomatov.

Pozrite si archívnu reportáž zo 17. februára o tom, ako sa Ukrajinci stiahli z Avdijivky:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok