Rokovanie parlamentu sa skončilo. SaS predložila vlastný návrh uznesenia k smrti Navaľného

23.2.2024 09:52 , Aktualizované: 23.2.2024 17:07

Poslanci Národnej rady SR ukončili rokovanie deviatej schôdze. Pätnásty rokovací deň začali návrhom na prijatie uznesenia týkajúceho sa rezolúcie Európskeho parlamentu k plánovanému zrušeniu kľúčových protikorupčných štruktúr.

Slovensko nesúhlasí s uznesením europarlamentu v súvislosti s LGBTI+ osobami, odobril to parlament
Foto: TA3 / David Duducz
Budova Národnej rady SR

Predložený opozičný návrh

Opozičná strana SaS predložila do parlamentu návrh uznesenia, ktorým má Národná rada SR vyzvať Rusko, aby povolilo nezávislé a transparentné vyšetrovanie smrti lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného.

Chce tiež zaviazať kabinet, aby si predvolal ruského veľvyslanca k tejto téme. Kritizujú pasivitu slovenskej vlády. Na piatkovej tlačovej konferencii o tom informovali poslanci NR SR Vladimíra Marcinková a Juraj Krúpa. Celé uznesenie si môžete prečítať tu.

Daňový bonus

Poslanci sa v závere schôdze venovali návrhu novely zákona o dani z príjmov, ktorý predložili opoziční poslanci z klubu hnutia Slovensko, Za ľudí, KÚ.

Matky detí do 15 rokov by podľa návrhu novely mohli získať nový daňový bonus v sume 100 eur mesačne. Vďaka tomu by platili nižšiu daň z príjmu. Nárok na nový bonus by mala matka vyživovaného dieťaťa, ktoré s ňou žije v domácnosti, do dovŕšenia 15 rokov.

Uplatniť by ho mohla na príjem zo závislej činnosti alebo príjem z podnikania a inej samostatne zárobkovej činnosti. Daňový bonus na matku by sa dal uplatniť spolu s tradičným daňovým bonusom, ako aj daňovým bonusom na zaplatené úroky z úveru na bývanie. Ak by bola daň matky nižšia ako súčet týchto bonusov, rozdiel by jej mal správca dane vrátiť ako preplatok.

Opäť sa zídu v utorok

Poslanci sa zídu opäť v utorok (27. 2.) o 9.00 h. Čaká ich ešte niekoľko neprerokovaných bodov programu. V tento deň by poslanci už aj mali hlasovať o prerokovaných bodoch programu.

Pozrite si živý vstup redaktorky ta3 Diany Štrusovej, ktorá sledovala situáciu v parlamente.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok