Na prahu prímeria. Izraelský minister obrany hlási pokrok v rokovaniach s Hamasom

22.2.2024 06:47 , Aktualizované: 22.2.2024 09:48

Minister izraelského obrany Benny Ganc registruje prvotné náznaky, že by mohlo dôjsť k dosiahnutiu dohody o prímerí s Hamasom.

Bývalý izraelský minister obrany Benny Gantz (druhý sprava) sa stretáva s americkým ministrom zahraničných vecí Antoniom Blinkenom v izraelskom Tel Avive vo štvrtok 8. februára 2024.
Foto: TASR/AP
Bývalý izraelský minister obrany Benny Gantz (druhý sprava) sa stretáva s americkým ministrom zahraničných vecí Antoniom Blinkenom v izraelskom Tel Avive vo štvrtok 8. februára 2024.

Náznaky postupu

"Prvotné náznaky signalizujú možnosť posunu vpred," povedal.  Zároveň však zopakoval, že ak Hamas do začiatku nadchádzajúceho moslimského pôstneho mesiaca ramadán neprepustí zvyšných zadržiavaných rukojemníkov, tak Izrael spustí ofenzívu v Rafahu.

Egypt, Katar a USA sa momentálne snažia sprostredkovať Izraelu s Hamasom prímerie v Gaze. V rámci potenciálnej dohody by malo dôjsť v niekoľkých fázach k výmene rukojemníkov, ktorí sú stále zadržiavaní v Pásme Gazy, za palestínskych väzňov v Izraeli. Rokovania o prímerí momentálne prebiehajú v Káhire. Viaceré izraelské média však uviedli, že zástupcovia tzv. sprostredkovateľských krajín by sa mali v piatok stretnúť aj v Paríži.

Pozrite si štúdio o aktuálnej situácii rukojemníkov, ktorých Hamas drží v zajatí.

Prepustili už vyše sto rukojemníkov

Hamas počas novembrového dočasného prímeria sprostredkovaného Katarom prepustil 105 rukojemníkov výmenou za 240 palestínskych väzňov zadržiavaných vo väzniciach v Izraeli, pripomína DPA. V Gaze však naďalej Hamas zadržiava zhruba 130 rukojemníkov, pričom Izrael sa domnieva, že asi 100 z nich je stále nažive.

Komandá Hamasu týchto rukojemníkov zajali pri bezprecedentnom útoku na Izrael zo 7. októbra, keď zároveň zabili vyše 1200 ľudí. Izrael v reakcii na útok spustil masívnu vojenskú ofenzívu v Pásme Gazy, pri ktorej doteraz podľa údajov Hamasu zahynulo najmenej 29.300 ľudí, prevažne civilistov a zranenia utrpelo ďalších vyše 68.000.

Zneužitie civilných objektov

K počtu obetí a zranených podľa Izraela prispieva skutočnosť, že Hamas zámerne umiestňuje svoju vojenskú infraštruktúru a bojovníkov do civilných objektov, ako sú školy a nemocnice, alebo do ich blízkosti, čím palestínskych civilistov zneužíva ako ľudské štíty. Hamas, ktorý je mnohými krajinami sveta považovaný za teroristickú organizáciu, to popiera.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok