Trinásty balík sankcií proti Rusku je na svete. Únia pridala na zoznam dvesto mien aj čínske firmy

21.2.2024 10:37 , Aktualizované: 21.2.2024 11:07

Zástupcovia krajín Európskej únie v stredu odsúhlasili trinásty balík sankcií proti Rusku, ktorý rozširuje sankčný zoznam o mená dvoch stoviek ľudí, firiem či inštitúcií, ktoré sa podľa únijnej diplomacie nejakým spôsobom podieľajú na agresii proti Ukrajine.

Európska únia predĺžila sankcie voči Rusku, prijala aj ďalšie opatrenia
Foto: Facebook/GLOBSEC

Agentúre ČTK to potvrdili diplomatické zdroje. Sankcie musia ešte formálne schváliť členské štáty, stane sa tak písomnou procedúrou v najbližších dňoch ideálne tak, aby balíček nadobudol platnosť pri príležitosti druhého výročia začatia ruskej agresie proti Ukrajine, ktoré pripadá na sobotu.

Pribudli aj čínske firmy

Okrem ruských subjektov na sankčnom zozname novo figuruje aj niekoľko čínskych firiem za to, že pomáhajú Moskve obchádzať skôr prijaté opatrenia znemožňujúce nákup vojensky využiteľných technológií. Ide o spoločnosti vyrábajúce takzvaný tovar či technológiu dvojakého použitia, najmä drony.

Firmy zo sankčného zoznamu majú mrazený majetok na území EÚ a subjekty z únie s nimi majú zakázané akokoľvek obchodovať alebo im poskytovať financie. Podľa informácií ČTK by malo ísť o štyri čínske firmy a jednu indickú.

Schválenie nových sankcií do poslednej chvíle blokovalo Maďarsko, ktoré k nemu malo výhrady. Podľa ministra zahraničia Pétra Szijjártóa ukladanie ďalších sankcií voči Rusku nedáva zmysel a poškodzuje iba ekonomiku Európskej únie. Nakoniec ale Budapešť uviedla, že balíček nebude vetovať.

Pozrite si archívnu reportáž z 18. decembra 2023 o sankciách proti Rusku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok