Vydá Británia Assangea do USA? Zakladateľ WikiLeaks tam má čeliť obvineniu zo špionáže

20.2.2024 12:09 , Aktualizované: 20.2.2024 16:25

Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange sa nedostavil na súdne pojednávanie na britskom Najvyššom súde, pretože sa necítil dobre. Súd rozhoduje o jeho vydaní do USA, kde čelí obvineniu zo špionáže. Ide pritom o posledné možné odvolanie.

Assangeov obhajca Edward Fitzgerald povedal sudkyni Victorii Sharpovej, že jeho 52-ročný klient sa necíti dobre a vypočúvania sa nezúčastní osobne ani cez videospojenie. Dvojdňové súdne pojednávanie sa tak začalo v Assangeovej neprítomnosti.

„Súdia ho za bežný novinársky postup získania a zverejnenia tajných informácií, ktoré boli pravdivé a ich zverejnenie bolo v zrejmom a dôležitom verejnom záujme,“ uviedol na súde Fitzgerald.

Bráni sa viac než desať rokov

Assange sa proti vydaniu do USA bráni už viac než desať rokov. Sedem rokov strávil na veľvyslanectve Ekvádoru v Londýne, posledných päť rokov v prísne stráženom britskom väzení Belmarsh.

O jeho vydanie Veľkú Britániu požiadal Washington a ak britský Najvyšší súd jeho žiadosť zamietne, Assange môže požiadať Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) o zablokovanie vydania. Jeho právni zástupcovia sa však obávajú, že kým ESĽP stihne žiadosti vyhovieť, Assange by už na palube lietadla mohol smerovať do USA. Tam mu podľa jeho zástancov hrozí až 175 rokov väzenia.

Jeho manželka varuje

Assangeova manželka Stella vystríhala pred jeho zhoršujúcim sa fyzickým aj psychickým stavom. Obáva sa tiež, že by sa v americkom väzení mohol pokúsiť o samovraždu. Proces označila za politicky motivovaný a tvrdí, že ak by žiadosť o vydanie podala iná krajina než USA, orgány Spojeného kráľovstva by ju zamietli.

Pozrite si archívnu reportáž zo 4. januára 2021 o veľkom víťazstve Juliana Assangea.

Assange bol v roku 2010 zatknutý v Londýne na žiadosť Švédska, kde bol obvinený zo znásilnenia a sexuálneho útoku na dve ženy. Bol prepustený na kauciu, ale v roku 2012 sa nedostavil na súdne pojednávanie.

Požiadal o azyl Ekvádor a zotrval na pôde jeho veľvyslanectva v Londýne. V roku 2019 z neho však bol vyhostený a zatkli ho britské úrady. Švédske úrady v roku 2019 obvinenia zo sexuálne motivovaných zločinov stiahli pre premlčanie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok