Úrady zvažujú, kedy vydajú telo Navaľného, a či vôbec. Vieme, čím chcú argumentovať

20.2.2024 11:52 , Aktualizované: 20.2.2024 13:24

Ruské úrady uvažujú o variante, že by telo predstaviteľa ruskej opozície Alexeja Navaľného vydali rodine až po marcových prezidentských voľbách alebo vôbec. S odvolaním sa na nemenovaného ruského vládneho predstaviteľa a zdroj blízky Kremľa to uviedol ruský portál The Moscow Times.

Viacero hypotéz

Dôvodom môže byť snaha zamedziť vlne pietnych akcií pri príležitosti pohrebu, ktoré by vrhli nelichotivé svetlo na očakávané ďalšie víťazstvo súčasného prezidenta Vladimira Putina vo voľbách. 

Odmietanie vydať telo však zároveň budí podozrenie, že Navaľnyj mohol byť znovu otrávený nervovoparalytickou látkou novičok, napísal ruský investigatívny portál Agentstvo.

Anketa

Ako sa podľa vás zmení politická situácia v Rusku po smrti Alexeja Navaľného?

Nezmení sa
- %
Zhorší sa
- %
Neviem odpovedať
- %
Zlepší sa
- %
Celkovo hlasov: 60

„Boli navrhnuté rôzne možnosti vrátane tej veľmi cynickej, že by sa telo príbuzným vydalo až po voľbách,“ povedal webu The Moscow Times zdroj blízky Kremľa. „Jedným diskutovaným problémom je, ako zabezpečiť, že sa z pietnych spomienok za Navaľného a pohrebu nestane politická demonštrácia, ktorá by Putinovi pokazila voľby,“ vysvetlil tento zdroj. Voľby sú naplánované na 15. až 17. marca.

Na stole je podľa zdroja z ruskej vlády dokonca aj možnosť, že by úrady nevydali Navaľného telo nikdy.

Úrady by mohli napríklad argumentovať, že Navaľnyj bol na zozname osôb stíhaných za terorizmus alebo extrémizmus alebo že existujú obavy z rozšírenia nebezpečnej choroby. „V jeho prípade by to však bolo samozrejme bezprecedentné,“ pripustil tento zdroj.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov podľa agentúry TASS označil obvinenie Navaľného, že bol jej manžel otrávený novičokom, za „neopodstatnené“.

Dodal, že prezident Putin videoposolstvo vdovy po ruskom opozičnom predákovi, ktoré zverejnila, nevidel.

Opäť žiadajú vydanie jeho tela

Matka zosnulého predáka ruskej opozície Alexeja Navaľného prostredníctvom videozáznamu vyzvala ruského prezidenta Vladimira Putina, aby nechal vydať rodine telo jej syna.  

Na vydanie Navaľného tela vyzvala zároveň na sociálnej sieti X aj jeho manželka Julija, ktorá uviedla, že jej manžel má právo na dôstojný pohreb a že ľudia by mali dostať možnosť sa s ním rozlúčiť.

„Obraciam sa k vám, Vladimir Putina - riešenie otázky závisí iba od vás - nechajte ma, aby som mohla nakoniec uvidieť svojho syna,“ uviedla vo videozázname natočenom priamo pred trestaneckým zariadením, kde bol Navaľnyj väznený, jeho matka Ljudmila. „Žiadam okamžité vydanie Alexejovho tela, aby som ho mohla pochovať ako človeka,“ uviedla tiež Ljudmila Navaľná.

V podobnom duchu sa vyjadrila aj vdova Julija. „Vydajte Alexejovo telo a dovoľte ho dôstojne pochovať. Nebráňte ľuďom, aby sa s ním rozlúčili,“ napísala.

Pozrite si archívnu reportáž z 19. februára o tom, že chce Julija Navaľná pokračovať v manželovej práci:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok