FOTO/VIDEO: Farmári avizovali najväčšie protesty na Slovensku. Pondelkové cesty boli plné traktorov spôsobili množstvo obmedzení

19.2.2024 10:06 , Aktualizované: 19.2.2024 14:02

V pondelok (19. 2.) sa na Slovensku začali protesty farmárov. Dôvodom demonštrácií má byť nečinnosť štátu v kritickej situácii v poľnohospodárstve. Viaceré menšie združenia avizujú pokojné protesty formou jázd na traktoroch v regiónoch.

Anketa

Mali by byť farmárom okamžite vyplatené priame platby?

Áno
- %
Neviem sa vyjadriť
- %
Nie
- %
Celkovo hlasov: 816

Čo trápi poľnohospodárov?

Kameňom úrazu sú nevyplatené priame platby za minulý rok. Problémové je tiež získavanie pôdy od Slovenského pozemkového fondu. Poľnohospodárov trápi aj fakt, že odvodová úľava a zelená nafta sa týkajú len vybraných skupín farmárov, približuje portál Správy RTVS.

Fotogaléria redaktora ta3 Martina Dušičku z protestu farmárov vo Zvolene:

Pondelkový protest

Kým vo štvrtok (22.2.) odštartujú najväčšie protesty, niektorí poľnohospodári vyšli do ulíc už v pondelok o 10:00 h. Účasť oznámili farmári z približne 20 regiónov na Slovensku.

Najintenzívnejšie, no stále pokojné protesty, sa očakávajú v Dolnom Kubíne, Zvolene a Leviciach. Farmári sa chystajú doraziť na traktoroch aj do Bratislavy.

Fotogaléria redaktora ta3 Petra Revúsa zobrazujúca protest farmárov, ktorí sa stretli pri Námestove a prešli do Dolného Kubína:

Redaktor ta3 Peter Revús informoval, že pri Námestove sa vytvorila vetva farmárov, ktorá prešla do Dolného Kubína. Ďalšia dorazila z Trstenej, Liptovského Mikuláša a Kráľovian. Pred regionálnu pobočku PPA dorazili približne o dvanástej.

Do pondelkového protestu farmárov sa v Trenčíne zapojilo 20 malých farmárov so svojimi traktormi. Informoval o tom farmár z Čachtíc a koordinátor protestu Peter Sučanský.

"Chceme poukázať na to, že sme tu aj my. Že tu nie sú iba veľkí poľnohospodári, ktorí budú štrajkovať vo štvrtok a ktorí nás nechcú do štrajku. Toto je štrajk malých farmárov, vo štvrtok to bude štrajk miliardárov," zdôraznil Sučanský.

Pred regionálnym sídlom PPA na východnom Slovensku sa zišli farmári z okolia Prešova, Bardejova a Sabinova na približne dvoch desiatkach traktorov, informuje redaktora ta3 Katarína Cimborová.

Pozrite si tiež videozáznam redaktorky ta3 Kataríny Cimborovej z protestu farmárov v Prešove:

Ďalšie chystané demonštrácie

Vo štvrtok chcú vyjsť do ulíc poľnohospodári Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) spolu s Agrárnou komorou Slovenska.

Pozrite si zoznam miest s obmedzenou dopravou:

Polícia upozorňovala na viaceré dopravné obmedzenia. "Plánované presuny traktorov v priebehu tohto týždňa môžu narušiť plynulosť cestnej premávky," uviedla polícia. Obmedzenia sa očakávajú v pondelok aj vo štvrtok. Bezpečnostné zložky preto prijali viaceré opatrenia.

Bratislava

Bratislavská polícia upozornila na presun poľnohospodárskych strojov po hlavnom meste. "Presun poľnohospodárov bude prebiehať po 10.00 h po Lamačskej ceste smer Mlynská dolina, cez Búdkovú ulicu, Mudroňovu ulicu smer Palisády, následne budú pokračovať po Štefánikovej ulici, Šancovej, Trnavskej ceste, Bajkalskej, Prievozskej až na Hraničnú ulicu," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Silvia Šimková.

Pozrite si videozáznam redaktora ta3 Marka Trusinu, ktorý zachytil protest farmárov pred Národnou radou SR:

Žilina

Obmedzenie trvalo od 9.00 do 14.00 h v okolí obce Liesek v okrese Tvrdošín, Námestova, Ružomberka a Kraľovian. Farmári sa postupne presunuli do Dolného Kubína. "Svoje traktory zaparkujú na Ulici Milana Rastislava Štefánika, a to od križovatky s cestou I/70 až po Ulicu Československej armády. V tomto úseku by mala byť cesta úplne uzatvorená," informovala žilinská krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová pred protestom.

Martin

Protestná jazda farmárov pri Martine trvala od 12.00 na trase Sklené - Turček - Kremnické Bane - Turček - Turčianske Teplice, Turčiansky Michal - Turček - Kremnické Bane - Turček - Sklené. V Žiline budú policajné hliadky situáciu monitorovať. "V prípade potreby budú reagovať na vzniknuté okolnosti v súvislosti s cestnou premávkou," poznamenala Kremeňová pred začiatkom demonštrácie.

Levice

Protestná jazda v Leviciach prebiehala po uliciach Ku Bratke, Saratovská, Kpt. J. Nálepku, Červenej armády, Bernolákova, Čsl. armády, Námestie hrdinov, F. Engelsa, P. O. Hviezdoslava, Turecký rad, Koháriho, Kozmálovská cesta, M. R. Štefánika, Dopravná, Ľ. Štúra, Nádražný rad.

Zvolen

V meste budú do 14.00 h protestovali poľnohospodári. "Asi 50 traktorov sa bude presúvať po miestnej komunikácii od kruhovej križovatky na Ulici Janka Jesenského po autobusovú stanicu," uviedla pred protestom policajná hovorkyňa s tým, že protestnú jazdu budú monitorovať policajné hliadky.

Košice

Protest v Košiciach začal v Haniske. Trasa protestujúcich viedla od budovy Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) na Moldavskej ulici - Šebastovce, Ulici osloboditeľov. "Na mostoch VSS odbočia doľava na Alejovú - na kruhovom objazde odbočia doprava na Moldavskú," uviedla polícia pred začiatkom demonštrácie. Po ukončení štrajku boli za jej asistencie otočení späť na kruhový objazd a tou istou trasou sa vrátili naspäť.

Prešov

V súvislosti s touto sa počas protestu obmedzili viaceré úseky cesty. "Jednotlivé trasy presunu sú: Lipany - Sabinov - Prešov, Bardejov - Raslavice - Kapušany - Prešov, Vranov nad Topľou - Kapušany - Prešov, Stará Ľubovňa - Spišská Belá - Kežmarok - Poprad," uviedla polícia.

Michalovce

V Michalovciach sa protest začal na Továrenskej ulici. Trasa farmárov viedla cez Sobraneckú cestu a štátnu cestu I/19. Farmári sa presunuli tiež na hraničný priechod Vyšné Nemecké v okrese Sobrance. "Na hodinu, od 12.00 do 13.00 h, zablokujú hraničný priechod pre nákladnú dopravu na vstupe na územie SR," vyhlásila polícia v čase pred skončením protestu.

Pozrite si fotogalériu z pondelkového protestu farmárov v Michalovciach:

Vyplácanie priamych platieb

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) zrýchľuje proces vyplácania priamych platieb. Vo svojom vyjadrení z pondelka 19. 2. uvádza, že v priebehu najbližších dní vyplatí viac ako 118 miliónov eur.

„Pôdohospodárska platobná agentúra pokračuje vo vydávaní rozhodnutí a vyplácaní platieb na všetky doterajšie schémy pri tých žiadostiach, kde je to možné a nie sú v procese kontroly. V najbližších dňoch (29.2.2024) začne PPA vyplácať aj podpory z celofarmovej schémy a schémy mladý poľnohospodár," píše vo svojom stanovisku PPA.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok