Úrady stále nevydali Navaľného telo. Jeho matku a advokátov nepustili do márnice

19.2.2024 09:58

Matku Alexeja Navaľného a jeho advokátov v pondelok nepustili do márnice v Salecharde na severe Ruska, kde je zrejme jeho telo. Podľa serveru Meduza to uviedla Navalného hovorkyňa Kira Jarmyšová.

Russia_Navalny_Obit086573.jpg
Foto: TASR/AP
Auto s matkou Navaľného, ktorá prišla v sobotu 17. februára do väzenskej kolónie

O tele nikto nehovorí

Ruské úrady okrem toho podľa hovorkyne matke aj právnym zástupcom oznámili, že príčina smrti Navaľného sa ďalej vyšetruje.

"Skoro ráno Alexejova matka a advokáti prišli k márnici. Dovnútra ich nepúšťajú. Jedného z advokátov doslova vystrčili. Na otázku, či tam je Alexejovo telo, pracovníci neodpovedajú," uviedla Jarmyšová na sieti X.

Vyšetrovací výbor, ktorý plní úlohu kriminálnej ústredne, okrem toho Navaľného blízkym oznámil, že vyšetrovanie okolností jeho smrti bolo predĺžené. "Ako dlho to ešte bude trvať, nie je známe. Príčina smrti je rovnako ako predtým 'nezistená'. Klamú, naťahujú čas a ani to neskrývajú," napísala Jarmyšová.

Bol tvárou opozície

Navaľnyj bol roky hlavnou tvárou ruskej opozície a hlasno kritizoval režim prezidenta Vladimira Putina predovšetkým za korupciu. Od roku 2021 bol vo väzení.

V piatok väzenská služba uviedla, že 47-ročnému politikovi po prechádzke vo väzenskej kolónii za polárnym kruhom prišlo zle, stratil vedomie a nepodarilo sa ho oživiť. Ruská opozícia aj mnoho západných predstaviteľov pripisuje vinu za jeho smrť ruskému prezidentovi.

Pozrite si reportáž z 18. februára 2024 o tom, že Navaľného matke odmietajú vydať telo syna.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok