Pentagón odhaduje ruské straty na fronte na 300-tisíc vojakov. Kremeľ o padlých a zranených dlhodobo mlčí

17.2.2024 08:09

Americké ministerstvo obrany odhaduje počet padlých ruských vojakov na Ukrajine za dobu plnohodnotnej invázie na 60 000, pričom ranených Rusov je podľa neho ešte trikrát alebo štyrikrát viac, uviedol americký denník The New York Times s odvolaním sa na nemenovaného amerického činiteľa.

Ruské vojská
Foto: TASR/AP

Ruské straty na Ukrajine tak predstavujú asi 300 000 mužov, napísal americký list.

Taktiež viceprezidentka Kamala Harrisová v piatok na bezpečnostnej konferencii v Mníchove hovorila o tristotisícových stratách Ruska v dva roky pokračujúcej vojne s Ukrajinou, pričom uviedla, že táto bilancia päťkrát prevyšuje straty Sovietskeho zväzu za desať rokov vojny v Afganistane.

Harrisová v tejto súvislosti ruskú inváziu označila za "úplný neúspech" pre Rusko. Poukázala aj na rozsiahle ruské straty vojenskej techniky a plavidiel.

Kremeľ o stratách mlčí

O tristotisícových ruských stratách vo vojne na Ukrajine hovoril už na konci novembra tiež generálny sekretár NATO Jens Stoltenberg. Ten ale neuviedol, koľko vojakov podľa neho padlo a koľko bolo ranených.

Kremeľ sa k počtom padlých a ranených Rusov v bojoch na Ukrajine nevyjadruje. Téme ranených sa ale úplne nevyhýba, poznamenal The New York Times. Ruský prezident Vladimir Putin pri niekoľkých málo príležitostiach ranených navštívil v nemocniciach, pričom niektorým udelil vyznamenanie. Štátne médiá okrem toho ranených veteránov vykresľujú ako hrdinov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok