Biden varoval Netanjahua pred vpádom do Rafahu, kde sa nachádza milión civilistov. Izraelský premiér diktáty zo zahraničia odmieta

16.2.2024 06:27

Americký prezident Joe Biden v novom telefonickom rozhovore s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom vo štvrtok varoval Izrael pred spustením vojenskej operácie v meste Rafah na juhu Pásma Gazy bez plánu na zaistenie bezpečnosti civilistov.

Biden_Israel771918.jpg
Foto: TASR/AP

"Prezident... zopakoval svoj postoj, že vojenská operácia by nemala pokračovať bez vierohodného a uskutočniteľného plánu zaistenia bezpečnosti a podpory pre civilistov v Rafahu," uviedol v súvislosti s telefonátom medzi Bidenom a Netanjahuom Biely dom.

Izrael sa v súčasnosti pripravuje na vpád do Rafahu, mesta na juhu Pásma Gazy na uzavretej hranici s Egyptom, kde je uviaznutých vyše milión vysídlených Palestínčanov. Izraelská armáda tam v pondelok ráno uskutočnila nálet, pri ktorom oslobodila dvoch rukojemníkov a zabila približne 100 ľudí.

Pred inváziou do Rafahu varovala aj Organizácia Spojených národov (OSN).

Netanjahu namieta

Izrael odmieta diktáty zo zahraničia ohľadom trvalého urovnania vzťahov s Palestínčanmi. Uviedol to v piatok izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Šéf izraelskej vlády svoj príspevok na sociálnej sieti X podľa izraelských médií zverejnil krátko po telefonáte s americkým prezidentom Joom Bidenom. Netanjahu tiež uviedol, že odmieta jednostranné uznanie palestínskeho štátu.

"Izrael kategoricky odmieta medzinárodné diktáty ohľadom trvalého urovnania s Palestínčanmi," uviedol Netanjahu. Podľa mňa budúce nastavenie vzťahov medzi Izraelom a Palestínčanmi môže byť výsledkom jedine "priamych rokovaní medzi stranami bez predbežných podmienok".

Podľa Netanjahua Izrael tiež odmieta "jednostranné uznanie palestínskeho štátu". Takýto krok by totiž chápal po útokoch zo 7. októbra ako veľkú odmenu pre teroristov. Krok by podľa šéfa izraelskej vlády mohol znemožniť dojednanie mierovej dohody v budúcnosti.

Pozrite si reportáž o zásahu Izraela:

Vojna v Pásme Gazy sa začala po teroristickom útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael vlani v októbri, pri ktorom podľa izraelských údajov militanti z tohto hnutia zabili približne 1160 ľudí, väčšinou civilistov.

Izrael v reakcii na útok spustil masívnu vojenskú ofenzívu, pri ktorej doteraz podľa údajov Hamasu zahynulo takmer 28-tisíc ľudí, taktiež prevažne civilistov. Zranenia tam utrpelo ďalších 68-tisíc ľudí.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok