V Grécku prešiel návrh konzervatívneho premiéra. Krajina legalizovala sobáše i adopcie detí pre páry rovnakého pohlavia

15.2.2024 23:09

Grécky parlament vo štvrtok schválil zákon, ktorý umožní párom rovnakého pohlavia uzatvárať manželstvá v krajine. Zákon navrhla vláda konzervatívneho premiéra Kyriakosa Mitsotakisa a podporila ho ľavicová opozícia.

Dúhová vlajka
Foto: TASR/AP (Ilu)

Nová legislatíva okrem iného rozšíri rodičovské práva partnerov. Páry rovnakého pohlavia však nebudú môcť využívať náhradné materstvo ani po schválení novej normy, uvádza denník Kathimerini.

Rovnosť občanov

Silnú podporu zákonu vyjadril premiér Mitsotakis, ktorý argumentoval tým, že zákon zlepší právne postavenie detí vychovávaných pármi rovnakého pohlavia. Vďaka novému zákonu si bude môcť partner adoptovať dieťa, ktorého biologickým rodičom je druhý partner.

Mitsotakis uviedol, že nová legislatíva zaručí rovnosť občanov bez ohľadu na ich sexuálnu orientáciu. "Cieľom zákona je zjednocovať a nie rozdeľovať," povedal Mitsotakis v parlamente, pričom narážal na kritiku, ktorá prichádza od konzervatívnejších síl a gréckej pravoslávnej cirkvi.

"Deti potrebujú matku a otca"

Návrh zákona však vyvolal hnev niektorých poslancov z premiérovej strany Nová demokracia. Napríklad bývalý premiér Antonis Samaras vystúpil proti návrhu zákona v parlamentnej rozprave. Podľa neho "deti potrebujú matku a otca" a manželstvo otvorené párom rovnakého pohlavia nie je ľudským právom.

Mitsotakis sa však mohol spoľahnúť na podporu dvoch najsilnejších opozičných klubov - ľavicovej strany SYRIZA a socialistickej strany PASOK. Za návrh nakoniec hlasovalo 176 z 300 poslancov.

Grécko sa stalo 16. krajinou EÚ, v ktorej budú môcť homosexuálne páry uzatvárať manželstvá. Krajina má od roku 2015 zákon o občianskych partnerstvách, ktorý však neposkytoval rovnaké práva ako manželstvo.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok