Môžete byť mega úspešným športovcom, ale nikdy v živote to nedokážete speňažiť, tvrdí odborník na marketing

16.2.2024 11:40

Aké sú nové trendy a spôsoby komunikácie športovcov smerom k fanúšikom aj k sponzorom? Ako komunikujú športové kluby na Slovensku a kde robia chyby? O svoje skúsenosti sa na Športovej konferencii televízie ta3 podelili odborníci na marketing.

športová konferencia
Foto:

Riaditeľ marketingu a PR Slovenského futbalového zväzu a odborník na športový marketing Vladimír Janček tvrdí, že športový marketing je o divákoch. „Ja zo skúsenosti viem, že keď sa povie športový marketing, tak všetci povedia, že to je ten sponzor, ktorý má doniesť peniaze. Športový marketing ale nie je o sponzorovi, ale o divákoch. Základom všetkého je, aby sa športový marketing zameriaval skôr na divákov a potom samozrejme na partnerov a na média,“ povedal na úvod konferencie.

Každý klub má k dispozícii kvantum obsahu, ktoré vie vytvoriť a môže byť hodnotné. „Vy nepotrebujete ani mediálneho partnera, lebo vy ste médium. Myslím, že jedna z najväčších influenceriek bola Katka Linczényiová (freediver – pozn. redakcie), ktorá bola jedna z tých najvplyvnejších, ktorá ovplyvňovala ľudí. To je príklad toho, že vy viete z ničoho urobiť niečo. Šport má neskutočnú silu, len to treba kreatívne uchopiť a netreba sa toho báť,“ odkázal menším a možno začínajúcim klubom a športovcom, ako sa propagovať.

Majiteľ hokejového klubu Vlci Žilina Rastislav Chovanec spomínal, že keď s kolegami preberali hokejový klub, tak sa im všetci čudovali, prečo idú do Žiliny, keď nemá fanúšikov. „Bolo to chronicky známe, že na hokej na extraligu do Žiliny chodilo 300-400 ľudí a že hokej tam nemal tradíciu. Ja som bol veľmi tvrdohlavý a tvrdil som, že to nie je pravda, že hokej majú predsa na Slovensku všetci radi, ale niečo sa tam robí zle. Po štyroch rokoch sa ukázalo, že asi sme mali pravdu, pretože dnes je návštevnosť v Žiline najvyššia z celej 1. ligy. Dokonca máme vyššie priemerné návštevy ako 2-3 extraligové kluby. To je tiež dôkaz, že keď sa s fanúšikmi robí dlhodobo a možno aj inými spôsobmi, ako dovtedy, tak ten šport dokáže pritiahnuť aj ľudí, ktorí predtým mu nedávali takú pridanú hodnotu,“ tvrdí s tým, že marketing je investícia, nie náklad. 

Ich klubová marketingová aktivita viedla k tomu, aby „vymenili“ fanúšikov a presvedčili ľudí, že sa oplatí fandiť „vlkom“, že hokejový zápas vie byť aj zážitok a ponúkajú im iné formy zábavy. Dôležité je podľa neho cieliť na mladých ľudí a rodiny s deťmi. 

Priestor mladým ľuďom 

S názorom, že marketing je investícia a nie náklad súhlasí aj konzultant v oblasti športového marketingu pre športové subjekty a firmy Roman Krajniak. Druhá dôležitá vec je podľa neho dať priestor mladým ľuďom. „Obrovská vec je, keď dajú v športových kluboch a zväzoch priestor mladým ľuďom, hlavne čo sa týka marketingu. Staršia generácia nehovorím, že k tomu nemá blízko alebo nevie to robiť, mladí ľudia však posúvajú marketing dopredu. Vo chvíli, keď dáte priestor tým mladým, oni sa chcú vzdelávať, chcú sa inšpirovať,“ tvrdí.  

Marketingový odborník a konzultant, spolumajiteľ hokejového klubu HC Dukla Senica Pavol Krutý konštatoval, že na Slovensku mu chýba, že nemáme úplne všetci zadefinované to základné a to, že prečo ten šport robíme. „My máme jasne zadefinovaný produkt a je to produkt, ktorý by mal nejakým spôsobom spájať komunitu. A vytvárame veľmi dobrý event, na ktorom sa ľudia zabavia, vedia si tam dať kvalitné občerstvenie, nestoja dlho v radách a popritom hráme hokej,“ povedal.

Keď má klub toto zadefinované, môže sa uchádzať o peniaze partnerov. „Musím vedieť povedať, že čo im akoby prinášam. My v Senici vygenerujeme počas celej sezóny približne 10 miliónov zobrazení na sociálnych sieťach, a to napríklad nikto nehovorí svojim partnerom, že akú to má hodnotu a hodnota sa dá veľmi efektívne vyčísliť,“ dodal marketingový odborník.

Skutočný príbeh predáva 

Podľa štatutárneho zástupcu O2 Športovej akadémie Mateja Tótha Daniela Pastoreka najdôležitejšia súčasť marketingu je reálny skutočný príbeh. „Každý reklamný partner má svoju obchodnú stratégiu, ktorú má starostlivo prepracovanú, má svoju filozofiu, firemnú kultúru a v rámci tej firemnej kultúry je dôležitou témou spoločenská zodpovednosť. V minulosti bola spoločenská zodpovednosť, možno nejaký malý odstavec vo výročnej správe, potom to bola celá strana a dnes je to samostatná kapitola,“ povedal.

Ako príklad uviedol príbeh Mateja Tótha, ktorý nikde nerobil reklamu produktu. „On bol súčasťou naozaj reklamných kampaní veľkých spoločností, nikdy len produktu. On bol vždy nositeľom filozofie tej firmy,“ dodal. 

Tvrdí, že reklamní partneri sa dnes dajú získať aj na deti. „Spoločenská zodpovednosť a to, čo bude s našou krajinou do budúcna prichádza veľkým spoločnostiam ako veľmi vhodný komunikačný spôsob. Jednoducho to, čomu sa venuje dieťa, to zaujíma aj mamu aj otca, aj babku aj dedka, proste celú rodinu. To znamená, že v podstate týmto spôsobom tej pravidelnej trvalej pomoci ich vlastným deťom je tá najlepšia forma marketingu, pretože je to naozaj ten skutočný reálny príbeh,“ uviedol. 

Pomáhajú sociálne média 

Pavol Krutý konštatoval, že samotný zápas futbalu a hokeja už dnes nikoho nezaujíma. „To je ako keby iba tých 90 minút cez tú sobotu. To je produkcia, ale oveľa viac získate potom tou distribúciou tej 90 minútovej produkcie počas celého týždňa. Z toho máte strašne veľa obsahu a používate hráčov aj na iné veci, než len na hranie futbalu alebo hokeja,“ naznačil trendy.

S týmto názorom súhlasí aj majiteľ žilinského hokejového klubu. Tvrdí, že dnes je už samotný športový zápas zábavou a už to nie je o tom bezprostrednom športe.

Roman Krajniak si myslí, že neexistuje priama úmera medzi športovým úspechom a úspechom komerčným. „Môžete byť mega úspešným športovcom, ale nikdy v živote to nedokážete speňažiť. Niektorí ľudia majú to, že možno nedosiahnu úplne najskvelejší športový výsledok, ale dokážu sa predať,“ povedal konzultant v oblasti športového marketingu. Takisto ocenil prezentáciu Kataríny Linczényiovej na sociálnych sieťach. 

Krutý zase upriamil pozornosť na hokejistu Zdena Cháru či Borisa Valábika. „Boris Valábik možno nebol najlepším hokejistom, ale on si cez komunikáciu na Instagrame vybudoval kariéru po kariére. To znamená, že súčasní športovci by to mali robiť nielen pre to, aby získali partnerov, ale preto, že vo finále môžu nadobudnúť nejaké know-how a aj nejaké návyky k tomu, aby si vytvorili kariéru po kariére a vedeli sa po športovej kariére etablovať v spoločnosti,“ myslí si.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok