PR správa

Pracovný úraz: Ako postupovať a čo s následkami?

16.2.2024 00:00

Pracovný úraz môže mať významný vplyv na život zamestnanca a zamestnávateľa, nielen preto je dôležité byť pripravený na rýchlu a efektívnu reakciu, keď k takémuto nešťastiu dôjde. Čo si pod takouto prípravou predstaviť a ako postupovať, ak úraz na pracovisku nastane?

1.jpg
Foto: Shutterstock.com

Čo je pracovný úraz?

Aby ste mohli včas zakročiť a konať, je potrebné vedieť, ako sa pracovný úraz definuje. Národný inšpektorát práce a § 195 ods. 2 č. 311/2001 Zákonník práce v znení neskorších predpisov túto situáciu pomenúvajú ako poškodenie zdravia, ktoré bolo zamestnancovi spôsobené pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s ním nezávisle od jeho vôle krátkodobým, náhlym a násilným pôsobením vonkajších vplyvov. Pracovný úraz nie je úraz, ktorý zamestnanec utrpel na ceste do zamestnania a späť.“

Pracovný úraz je teda nešťastná udalosť, ktorá môže zahŕňať rôzne situácie od malých poranení až po závažné nehody, ktoré si môžu vyžadovať návštevu odbornej chirurgickej ambulancie v Dubnici nad Váhom, v lepšom prípade ošetrenie všeobecným lekárom so záznamom.

Kto a kedy nesie podľa zákonníka práce zodpovednosť?

Zodpovednosť za pracovný úraz aj chorobu z povolania nesie (za zákonom definovaných podmienok) zamestnávateľ, ktorý je povinný poskytnúť bezpečné pracovné prostredie a prijímať opatrenia na minimalizáciu rizík. Zamestnanec má zase zodpovednosť dodržiavať bezpečnostné pokyny a používať ochranné pomôcky poskytnuté zamestnávateľom.

Najlepšia prevencia, ktorou sa dá úrazom predísť

Aby ste sa nehodám a zraneniam počas práce vyhli, je dôležité riadiť sa určitými pravidlami, ktorých aplikácia v praxi vytvára akúsi organizačnú štruktúru. Patrí sem napríklad:

·      Kvalitné pracovné oblečenie je neoddeliteľnou súčasťou prevencie pracovných úrazov. Malo by byť však navrhnuté tak, aby poskytovalo dostatočnú ochranu pred možnými nebezpečenstvami spojenými s konkrétnym pracovným prostredím.

·      Pravidelné a komplexné školenie zamestnancov v oblasti Bezpečnosti a Ochrany Zdravia pri Práci (BOZP) je nevyhnutné. Zamestnanci by mali byť informovaní o bezpečnostných postupoch, používaní ochranných pomôcok a prevencii nebezpečných situácií.

·      Kvalitné a spoľahlivé závitovkové prevodovky strojov sú ďalším kľúčom k bezpečnej prevádzke. Ich presné a efektívne fungovanie môže minimalizovať riziko pracovných úrazov spojených so strojovými poruchami.

·      Pravidelná revízia a aktualizácia pracovných postupov a technológií sú nevyhnutné pre udržanie bezpečného pracovného prostredia. Zohľadňovanie nových poznatkov a technologických vylepšení môže viesť k efektívnejším a bezpečnejším pracovným procesom.

·      Kvalitné aditíva do nafty môžu prispieť k zlepšeniu bezpečnosti prevádzky vozidiel a strojov. Viesť k efektívnejšiemu fungovaniu motorov a minimalizácii rizika porúch, čím sa znižuje nebezpečenstvo pracovných úrazov.

Najlepšia prevencia pracovných úrazov spočíva v komplexnom prístupe, kde každý aspekt pracovného prostredia je starostlivo preskúmaný a optimalizovaný s cieľom minimalizovať riziká a zabezpečiť bezpečnú a zdravú pracovnú atmosféru.

2.jpg Foto: Rawpixel.com/Shutterstock.com

Nepodceňujte kurz prvej pomoci

V prípade pracovného úrazu je dôležitá aj znalosť prvej pomoci, pretože aj rýchla a správna reakcia môže minimalizovať následky a zvýšiť šance na rýchlu rehabilitáciu postihnutého. Na takéto prípady je ale nutné všetkými dôležitými stranami absolvovať profesionálny kurz prvej pomoci, na ktorom sa naučíte, ako v krízovej situácii správne reagovať a zachrániť sebe aj ostatným život.



Čo s následkami?

Ak napriek všetkému úsiliu pracovný úraz nastane, je nevyhnutné vzniknuté následky adekvátne a rýchlo riešiť. Jedným z prvých krokov by malo byť vyhľadanie odborného lekára a poskytnutie prvej pomoci, čo sú kroky, ktoré môžu prispieť k zmierneniu následkov udalosti a uľahčiť zotavenie. 



Kto prepláca náklady liečby?

Náklady na klasickú alebo špeciálnu vodoliečbu pracovného úrazu nesie poistenie pracovnej zodpovednosti, teda väčšinou zamestnávateľ. Je preto dôležité, aby sa konkrétnymi opatreniami a prevenciou snažil minimalizovať tieto náklady a zaistil bezpečné pracovné prostredie. Zamestnanca je zas nutné upozorniť na povinné dodržiavanie predpisov, ktoré ak sú porušované, nároky na uplatnenie práv sú minimálne.

3.jpg Foto: True Touch Lifestyle/Shutterstock.com

Tento článok je poskytovaný iba na informatívne účely a nie je náhradou za profesionálnu lekársku, právnickú alebo inú odbornú radu. V prípade potreby a na získanie presných a aktuálnych informácií konzultujte situáciu s odborníkmi v príslušných oblastiach. Autor článku ani web nezodpovedá za akékoľvek rozhodnutia alebo opatrenia, ktoré by mohli byť prijaté na základe informácií poskytnutých v tomto texte.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok