FOTO/VIDEO: Ochranár našiel zastreleného medveďa, ihneď zavolal pohotovosť z TANAP-u. Verí, že páchateľa identifikujú a potrestajú

15.2.2024 09:23 , Aktualizované: 15.2.2024 18:51

Usmrteného medveďa hnedého so strelným poranením našli v stredu (14. 2.) v katastri Jamníka v okrese Liptovský Mikuláš. Neznámy páchateľ zastrelil v Západných Tatrách medveďa. Náhodou ho našiel ochranár Karol Kaliský, informoval o tom na sociálnej sieti.

Pohotovosť z TANAP-u

Na miesto privolal policajnú hliadku a zoológa Správy Tatranského národného parku (TANAP).

"Privolaný zoológ, vybavený detektorom kovov, spolu s predsedom poľovného združenia už mohli len konštatovať to, čo mi bolo zrejmé od prvého momentu, keď som medveďa uvidel. Medveď bol zastrelený pytliakom," priblížil Kaliský.

Identifikácia páchateľa

Na miesto prišla aj enviropolícia. Netuším ako vyšetrovanie dopadne. "Verím, že páchateľa podľa projektilu identifikujú a neminie ho spravodlivý trest," podotkol.

Proces vyšetrovania

Peter Dzurilla zo Správy TANAPU potvrdil, že k nálezu došlo mimo vlastného územia TANAPU v území, kde platí prvý stupeň územnej ochrany.

"Na mieste bol nájdený usmrtený jedinec medveďa hnedého so zrejmým strelným poranením. Z uvedeného dôvodu bol privolaný aj odbor odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality," priblížil.

Vyjadrenie polície

Oddelenie Enviropolície sa pre ta3 vyjadrilo, že vykonávalo v stredu 14. februára vo večerných hodinách, v katastrálnom území obce Jamník, obhliadku miesta činu usmrteného medveďa hnedého.

V tejto veci sa vedie vyšetrovanie pre podozrenie z trestného činu porušovania ochrany rastlín a živočíchov a trestného činu pytliactva.

V rámci vyšetrovania bolo predbežne zistené, že k usmrteniu medveďa hnedého došlo pravdepodobne strelnou zbraňou, pričom jednoznačný záver tejto domnienky by mala potvrdiť vo štvrtok vykonávaná pitva.

Bližšie informácie k prípadu zatiaľ nie je možné uviesť z dôvodu prebiehajúceho vyšetrovania.

Samec mal štyri až päť rokov

Išlo o mladého samca vo veku štyri až päť rokov s váhou približne 120 až 150 kilogramov. "Vzhľadom na to, že prebiehajú procesné úkony vo vzťahu k vyšetrovaniu trestnej veci, ďalšie informácie nie je možné poskytnúť," uzavrel Dzurilla.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok