K prezidentke sa po šiestich dňoch dostala novela Trestného zákona. Ďalší postup oznámi do konca týždňa

14.2.2024 16:35 , Aktualizované: 14.2.2024 16:54

Po šiestich dňoch od schválenia bola v stredu novela zákonov v oblasti trestného práva doručená do prezidentského paláca, informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

23januar2024_Rozlucka_Generalmajor_Kocian_12014598.jpg
Foto: TASR/Martin Baumann

Prezidentka bude konať

Prezidentka sa k novele Trestného zákona vyjadrila aj v piatok 9. februára. "Schválená novela zákona v oblasti trestného práva iba postupne ukazuje svoje dôsledky. Inak si neviem predstaviť, čo by viedlo poslancov vládnej koalície ku skráteniu doby premlčania za znásilnenie a sexuálne násilie," uviedla.

Tiež oznámila, že bude konať. "Urobím všetko, čo je v mojej právomoci, aby takáto úprava nikdy nenadobudla účinnosť," napísala.

Pätnásť dní na rozhodnutie

Po schválení novely zákona má hlava štátu 15 dní na to, aby sa rozhodla, či použije svoje právo veta a vráti schválený zákon na opätovné prerokovanie s pripomienkami, alebo ho podpíše.

Schválenie novely

Novelu Trestného zákona z dielne rezortu spravodlivosti schválili poslanci Národnej rady SR minulý týždeň. Legislatíva počíta so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry.

Má takisto dôjsť k viacerým zmenám pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti aj k úprave premlčacích lehôt.

Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

Pozrite si archívnu reportáž o schválení novely Trestného zákona.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok