Izolácia obyvateľov od bojov. Izrael pred vstupom do mesta Rafah umožní evakuáciu, oznámil šéf armády

13.2.2024 20:42

Izraelská armáda pred spustením pozemnej ofenzívy v meste Rafah vypracuje plán a umožní evakuáciu civilistov, ako to urobila na iných miestach v Pásme Gazy. Podľa denníka The Times of Israel (ToI) to v utorok povedal náčelník generálneho štábu Herzi Halevi.

Israel_Palestinians071237.jpg
Foto: TASR/AP

V meste Rafah žije väčšina obyvateľov tejto oblasti, ktorí za posledné štyri mesiace utiekli pred bojmi z iných častí Pásma Gazy, kde Izrael vedie vojnu proti palestínskemu hnutiu Hamas v rámci odvety za teroristický útok zo 7. októbra.

Izolácia od bojov

"Vieme, že je pre nás ťažšie bojovať v prostredí, kde je viac ako milión ľudí a ďalších 10 000 bojovníkov Hamasu," povedal Halevi na tlačovej konferencii. Armáda podľa neho v minulých fázach vojny ukázala, že dokáže izolovať obyvateľstvo od bojov. "Máme na to schopnosti. Dokázali sme to v Gaze, dokázali sme to v Chán Júnise, dokázali sme to v táboroch v strede (Pásma Gazy)," povedal šéf armády.

Podľa utorkovej bilancie úradov v Gaze, ktoré kontroluje Hamas, zahynulo od októbra v dôsledku bojov najmenej 28 473 Palestínčanov, väčšinou žien, detí a tínedžerov. Podľa Izraela táto štatistika zahŕňa aj najmenej 10 000 zabitých bojovníkov Hamasu. Informácie bojujúcich strán nie je možné nezávisle overiť.

Rozhodneme, keď príde čas

"V tejto chvíli hovorím, že obyvatelia Rafahu sa budú môcť evakuovať," povedal Halevi. "Nie je správne, aby občania, obyvatelia, rodiny boli v oblasti, kde sa bojuje. Kedy sa to stane? Ako sa to stane? O tom rozhodneme, keď príde čas," dodal.

Izrael dôrazne varoval medzinárodné spoločenstvo na čele so Spojenými štátmi pred vstupom armády do Rafahu bez jasného plánu na evakuáciu civilistov. Podľa správy denníka Wall Street Journal Izrael ako jednu z možností navrhol výstavbu 15 stanových miest s 25 000 stanmi pozdĺž takmer celej dĺžky pobrežia pásma.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok