Máme nové ministerstvo cestovného ruchu a športu. Budú hokej a futbal preferované?

12.2.2024 15:19

K 1. februáru vzniklo nové ministerstvo cestovného ruchu a športu. Na začiatok by malo mať zhruba 250 zamestnancov. Ako plánuje pomáhať športovcom a klubom? Minister prezradil viac o svojich plánoch na Športovej konferencii televízie ta3.

športová konferencia
Foto:

 „Vychádzame z nejakých zákonných povinností, ktoré ministerstvo má mať. Máme nejakú organizačnú štruktúru, ale podľa mňa ten život ukáže a aj moja manažérska skúsenosť hovorí, že nie je potrebné mať toľko ľudí v tých jednotlivých odboroch a sekciách,“ povedal nový minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi.

Prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel zdôraznil, že ministerstvo nie je cieľom, ale je nástrojom na to, aby sa napĺňal verejný záujem, ktorý by Slovensko malo mať prostredníctvom športu a cestovného ruchu. Konštatoval, že odborníci okolo športu vedia identifikovať, čo všetko šport prináša v ekonomike, v zdravotníctve a v iných oblastiach, na vysvetľovanie však používali nesprávny jazyk komunikácie.

„Teraz je našou úlohou aj prostredníctvom ministra vysvetliť občanom, prečo je to dôležité. Na základe faktov, na základe štatistických ukazovateľov z Európskej únie vieme ukázať, čo to prináša iných krajinách a práve ministerstvo by nám mohlo byť, nie len nám športovcom a športu, ale aj tejto krajine veľmi nápomocné, aby sa tieto ciele, ktoré identifikuje, vedeli naplniť,“ dodal.

Jednoduchšie zmluvy

Štátny tajomník ministerstva cestovného ruchu a športu Ján Krišanda priznal, že kedže bol v minulosti 16 rokov prezidentom Slovenského zväzu džuda, tak vie, aké sú problémy v športovom hnutí a aké majú problémy športové zväzy pri získavaní finančných zdrojov. „Aparát športových zväzov sa nezapodieval športovou činnosťou a rozvojom športu, ale potreboval veľký aparát na byrokraciu,“ tvrdí. Na ministerstve sa snažia veci zjednodušovať a odkázal, že športovci zaradení do top tímu dostanú už v najbližších dňoch na podpis zjednodušené zmluvy.

„Môžem potešiť športovcov, že dostanú 80 percent z tejto sumy plošne - či letné alebo zimné športy, aby mohli mať nerušenú prípravu, lebo vieme dobre, že sa blížia olympijské hry. Chceme zabezpečiť športovcom naozaj tú najlepšiu prípravu, akú môžu mať,“ odkázal.

„Ideme dávať to toho systému, príspevku uznaných športov, viac peňazí. A tie vzťahy musia byť vyrovnané a transparentné. To znamená nechceme presne určovať, kam tie peniaze majú byť použité, ale chceme sa aspoň strategicky nastaviť na to, kam by ten rozvoj športu mal smerovať,“ doplnil minister.

Nesúhlasí s tvrdeniami opozície, že pri prerozdeľovaní financií, budú niektoré športy, hlavne futbal a hokej preferované. „Myslím, že to je jasne zadefinované v zákone o športe. Je tam jasný vzorec. Je tam aj nejaká výnimka z toho vzorca pre futbal a hokej, ale ja nemám rád nesystémové veci. Keď si niekto predstavuje z tých opozičných politikov, že tu bude nejaká Keketiho obálka, z ktorej bude financovať rozvoj športu v nejakých obľúbených destináciách, tak to jednoducho nemôže fungovať a kľudne to môžete sledovať a kritizovať. Snažíme sa dostať 100 miliónov do systému. Systém bude následne spravodlivo rozdeľovať medzi jednotlivé športy alebo medzi jednotlivé priority, ktoré to ministerstvo bude mať,“ povedal Keketi.

Ministerstvo si aktuálne hľadá svoje sídlo. „V týchto dňoch spúšťame výberový proces. Oslovili sme v prvom kole celú štátnu správu či nedisponuje nejakou budovou, ktorá je voľná a k dispozícii a spĺňa podmienky. V druhom kole sa obrátime na komerčné subjekty,“ povedal.

Dôležité je vzdelávanie

Mnohí úspešní slovenskí športovci majú zahraničných trénerov. „Na jednej strane máme zahraničných trénerov na Slovensku, na druhej strane naši slovenskí tréneri pôsobia aj v zahraničí, takže nemôžeme povedal, že je to nejaké nevyvážené. Mrzí ma ale, keď naši odchádzajú, pretože by mohli odovzdávať svoje skúsenosti na Slovensku. Tých faktorov prečo odchádzajú, je zase viacero, Tie najvýznamnejšie sú, že ich nedokážeme zaplatiť a potom je to výchova nových trénerov,“ myslí si Siekel s tým, že dôležité je takisto vzdelávanie športovcov, aby sa po kariére dokázali uplatniť v živote a aby podľa neho neostali tak trošku dezorientovaní, čo sa to okolo nich deje.

Štátny tajomník Ján Krišanda uviedol, že Národné športové centrum bolo v minulosti značne finančne poddimenzované a nedokázalo plniť základné podmienky. „Úlohou nového ministerstva bude navýšiť financie pre Národné športové centrum, kde prechádzajú rôzne školenia, rôzne konferencie športových odborníkov, ale nie len v oblasti trénerov, ale aj fyzioterapeutov, výživových poradcov a tak ďalej,“ dodal.

Pod ministerstvo bude patriť aj národná lotériová spoločnosť Tipos. „Tým, že získame zriaďovateľskú pôsobnosť, tak ich zisky pôjdu priamo k nám, ale je to priamo zadefinované v zákone, koľko Tipos odvádza cez vzorec do financovania športu, takže skôr tam bude nejaká koordinácia marketingových aktivít a akcionárska pôsobnosť,“ povedal minister.

Ďalšou témou, ktorá je pre nové ministerstvo dôležitá je téma dekarbonizácie. „Udržateľnosť je určite otázka, ktorú som riešil či už na letisku alebo aj inde a minimálne z debát, ktoré máme s jednotlivými zväzmi o ich projektoch, tak sa bavíme, aby boli používané obnoviteľné zdroje energie. Sedel som so Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou a hľadáme možnosti, ako aj tieto veci prefinancovať z eurofondov a nie z peňazí ministerstva,“ tvrdí Keketi.

Podľa Siekela je Slovensko limitovaný trh v oblasti marketingu. „Tým, aké spoločnosti tu pôsobia, sme za posledné desiatky rokov stratili tých prirodzených slovenských partnerov v silnej slovenskej spoločnosti a nenahradili sme ich zahraničnými. Tam sme spravili obrovskú chybu, ktorá sa už dnes ťažko dá napraviť. Možno je to téma do budúcna práve na rokovanie s pánom ministrom alebo ministerkou hospodárstva, aby pri tých investičných stimuloch sa myslelo aj na šport a kultúru,“ povedal. Ako príklad uviedol Holandsko, kde aby sa spoločnosť mohla uchádzať o verejnú zákazku, musí vykázať, že v rámci sociálnej zodpovednosti prispeje na kultúra a šport.

Očakávania od ministra

Podľa Keketiho je pri stanovovaní vízii veľmi relatívne povedať, čo je úspech. „Veľmi ťažko sa stanovujú nejaké vízie, ale opakujem, že je to infraštruktúra, vrcholné športové podujatia, ekonomický prínos, vzdelávanie, digitalizácia, pasportizácia, strategické rozhodovanie, nie individuálne rozhodovanie a tak ďalej a to všetko by malo následne priniesť viac detí športovo aktívnych na školách, väčšiu bázu pre kluby a zväzy na výber nových talentov, zlepšenie zdravotného stavu spoločnosti,“ konštatoval.

Siekel by za veľký úspech ministerstva považoval, keby vznikla verejná objednávka zo strany obyvateľstva na to, aby tento rezort pokračoval, aby ľudia zbadali zmeny, aj keď možno nie vo výsledkoch na olympijských hrách.

„Bol by som viac ako spokojný, keby si rodič povedal, že áno, ja chcem, aby moje dieťa športovalo, lebo sledujem, že to má pre neho význam a nechcem, aby len vedelo francúzsky a matematiku, ale aby bolo zdravé, empatické a aby sa naučilo prehrávať,“ povedal.

Súhlasí aj štátny tajomník ministerstva. „Pre mňa by bolo naozaj úspechom to, aby sme deti dotiahli na športoviská, aby športová obec vnímala nové ministerstvo ako svojho partnera,“ povedal Krišanda. Verí, že o štyri roky budeme môcť konštatovať, že ministerstvo má zmysel a má prínos pre spoločnosť a nebude vnímané len ako záťaž.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok