Ruský útok na Charkov bol nemilosrdný. Zničil čerpaciu stanicu a 15 domov, zahynuli aj deti

10.2.2024 11:15

Ruský útok na Charkov si vyžiadal sedem životov, vrátane troch detských. Napísali to agentúra AFP a ruskojazyčný server BBC s odvolaním sa na miestne úrady. Ruské drony podľa nich zasiahli čerpaciu stanicu, čo spôsobilo rozsiahly požiar, ktorý zničil 15 domov, okolo 50 ľudí muselo byť evakuovaných. Drony útočili tiež na Odesu.

Mŕtva rodina

Trojica dronov čerpacej stanice v Charkove podľa úradov zasiahla pred 23.00 h miestneho času (22.00 h SEČ) v piatok 9. februára. 

Dôsledky útoku sú dobre viditeľné na videách na sociálnych sieťach, ktoré ukazujú budovy v plameňoch. Úrady najprv hovorili iba o jednom zranenom, neskôr však našli ďalšie obete.

Šéf charkovskej vojenskej správy Oleh Synehubov informoval o siedmich mŕtvych, medzi ktorými sú aj polročné dojča a deti vo veku štyri a sedem rokov. Neskôr dodal, že tri deti boli súrodencami a zahynuli aj obaja ich rodičia. Ďalší traja ľudia sú zranení.

„Bolo tam veľa paliva, a preto sú následky ohňa také strašné,“ uviedol zástupca charkovskej prokuratúry Oleksandr Filčakov k výbuchu čerpacej stanice.

V obci Velykyj Burluk, ktorá leží východne od druhého najväčšieho ukrajinského mesta, bola zasiahnutá nemocnica a reštaurácia.

Dronové útoky

Ďalší útok bol hlásený z Odeskej oblasti, podľa šéfa miestnej správy Oleha Kipera zranení utrpeli štyria ľudia.

Drony podľa neho útočili v troch vlnách, všetkých dvanásť sa podarilo zostreliť, škody a zranených si vyžiadali padajúce trosky.

Okrem oblastnej metropoly Odesy bola cieľom útokov aj prístavná infraštruktúra na Dunaji. Rumunské ministerstvo obrany uviedlo, že terčom boli ukrajinské dunajské prístavy Izmajil a Reni.

Podľa ukrajinského letectva vyslalo Rusko na Ukrajinu v noci na sobotu 10. februára celkovo 31 dronov typu Šáhed, 23 z nich sa podarilo zostreliť.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok