Premiér pre denník Pravda prezradil, že reforma Trestného práva ešte nekončí. Posledné slovo bude mať prezidentka

Sto dní novej vlády prinieslo reformu právneho štátu, ale aj množstvo verejných diskusií. Samotné schválenie reformy bolo sprevádzané opozičnými obštrukciami a protestami, politickými aj občianskymi. Predseda vlády v rozhovore pre denník Pravda priznal, že "ešte nie je po všetkom". Novelu očakáva opätovne v parlamente po vetovaní prezidentky.

fico
Foto: Pravda
Premiér Robert Fico v rozhovore pre denník Pravda

Je to v rukách súdov

„Nebojte sa, ak niekto niečo ukradne v rozsahu mimo normálnosti, tak skončí vo väzení. O tomto netreba vôbec diskutovať a rozhodnutie o treste bude stále úloha súdu, to nie je úloha politikov,“ povedal premiér v rozhovore pre denník Pravda.

Nedôveryhodnosť médií podľa premiéra majú na svedomí novinári, ktorí sa stali aktivistami. Taktiež vyjadril svoju dôveru v to, že sa ministerke Martinej Šimkovičovej podarí nastaviť RTVS ako štátnu televíziu, ktorá nebude nadržiavať opozícii.

Predseda vlády spomenul, že po uvoľnení parlamentu očakáva, že trojica ministrov Richard Raši, Jozef Ráž a Tomáš Taraba prídu so zákonmi, ktorými rozbehnú výstavbu na Slovensku.

"Ideme do obrovskej novelizácie stavebného konania, verejného obstarávania a posudzovania vplyvov na životné prostredie, aby nám legislatíva umožňovala rýchlejšie investície. Musíme naštartovať hospodársky rast,“ vyhlásil pre Pravdu a dodal, že „pokiaľ ide o poľnohospodár­stvo, Slovensko sa musí vzchopiť“.

Premiér o novele Trestného zákona

Denník Pravda s premiérom prebrali tiež novoprijatú trestnú novelu. "Zdá sa, že celé Slovensko momentálne žije novelou Trestného zákona. Zaznievajú aj hlasy, ktoré hovoria o Ficových amnestiách," spomenul denník. Roberta Fica sa opýtal "ako pomôže zníženie trestov za korupciu či skrátenie premlčacích lehôt spoločnosti".

Šéf vládneho kabinetu im odpovedal, že výrok "Slovensko žije novelizáciou Trestného zákona" nemôže akceptovať.

"Mali sme výjazdové rokovanie vlády, kde som sa na stretnutiach pýtal starostov, či je to téma, ktorou ľudia dnes žijú, a len sa smiali," odpovedal predseda vlády. Dodal, že je to predovšetkým téma opozície.

"Robíme to, čo sme avizovali, nerobíme nič iné, dokonca sme urobili aj určité korekcie našich pôvodných plánov a stále úzko komunikujeme s Európskou komisiou. Spravili sme množstvo úprav, ktoré smerujú k tomu, aby prvoradým cieľom potrestania páchateľa bola náhrada škody a pomoc obeti alebo teda poškodenému. Až potom prichádza odplata páchateľovi trestného činu," odpovedal Fico.

Pozrite si reportáž o zmenách, ktoré novela Trestného zákona prinesie:

Ultimáta z Bruselu

Denník premiéra konfrontoval s otázkou "ako si vysvetľujete vyjadrenia, že Európska komisia zastaví fondy alebo prídeme o plán obnovy".

Fico vyjadrenia, že Európska únia potrestá Slovensko, vníma len ako nedostatok argumentov. "My neavizujeme žiadne kroky, ktoré by mali ohroziť finančné záujmy Európskej únie," povedal. Dodal tiež, že novelizácia Trestného zákona a trestného poriadku je plne v súlade s medzinárodným právom.

V celom rozhovore na Pravde sa dočítate:

  • Ako vníma rozpory medzi Andrejom Dankom a Petrom Pellegrinim?
  • Kedy sa na Slovensku rozbehne výstavba?
  • Aké si premiér predstavuje tresty za marihuanu?
  • Obáva sa vláda protestov farmárov?
  • Čo by podľa neho mala vysielať RTVS?
  • Mali by mať ruskí alebo bieloruskí športovci zakázaný vstup na olympiádu?
  • Ako vníma konflikt Izraela a Palestíny a na čej strane je Slovensko
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok