VIDEO: Oficiálne mínus jeden. Švec nesplnil podmienky na prezidentskú kandidatúru, rozhodnutie parlamentu roztrhal

9.2.2024 16:39 , Aktualizované: 9.2.2024 21:12

Róbert Švec nesplnil podmienky potrebné pre kandidatúru na prezidenta SR. Kancelária Národnej rady SR preto neprijala jeho kandidatúru. Informovali o tom z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR. Rozhodnutie podpísal podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD).

Nesplnené podmienky

Komisia, ktorú zriadil vedúci kancelárie NR SR, po preskúmaní návrhu zistila, že "doručený návrh nesplnil zákonom stanovené náležitosti, a preto odporučila neprijať návrh Róberta Šveca do voľby prezidenta SR", uviedla NR SR.

Kancelária priblížila, že Švec svoj návrh doručil 30. januára vo forme petície, ktorá podľa zákonných ustanovení musí obsahovať podpisy od aspoň 15-tisíc občanov s právom voliť do NR SR.

"V prípade jeho nesúhlasu s týmto rozhodnutím sa môže obrátiť na súd, s ktorým bude NR SR plne spolupracovať a poskytne mu všetky príslušné dokumenty," uzavrela kancelária.

Roztrhané rozhodnutie

„Z nášho pohľadu je to rozhodnutie zmätočné a nezákonné, pretože my sme odovzdali vyše 15-tisíc podpisov od občanov," povedal Švec pre médiá.

Po krátkom prehovore "symbolicky" roztrhal rozhodnutie, ktoré z parlamentu dostal. "Absolútne nesúhlasím s týmto rozhodnutím. Je to politická objednávka. Peter Pellegrini sa týmto spôsobom politicky odkráglovať skutočného politického oponent," dodal k rozhodnutiu.

Vyjadrenie už nekandidujúceho Šveca

"Niekto sa veľmi obáva toho, že aj v prezidentskej volebnej kampani, tak ako počas volebnej kampane do NR SR by sme v celoštátnych médiách prezentovali názory a postoje, ktoré sú nepohodlné pre súčasný neslovenský režim - liberálnu demokraciu," uviedol Švec v nedávnom stanovisku.

Bývalý kandidát na prezidenta avizoval, že bude ďalej verejne pokračovať v kontaktnej kampani s občanmi. "Dámy a páni. Bez ohľadu na prípadné zmätočné a nezákonné oficiálne rozhodnutie predsedu NR SR ohľadom prezidentskej kandidatúry Róberta Šveca pokračujeme vo volebnej kampani," napísala strana Slovenské Hnutie Obrody.

Anketa

Koho budete voliť v prezidentských voľbách?

Peter Pellegrini
- %
Ivan Korčok
- %
Štefan Harabin
- %
Igor Matovič
- %
Ján Kubiš
- %
Marian Kotleba
- %
Krisztián Forró
- %
Róbert Švec
- %
Patrik Dubovský
- %
Milan Náhlik
- %
Celkovo hlasov: 23316
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok