Netanjahu nariadil evakuáciu Rafahu. Na juhu Gazy čoskoro začne očakávaná pozemná invázia

9.2.2024 16:13 , Aktualizované: 9.2.2024 16:17

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že nariadil armáde pripraviť plány na evakuáciu Rafahu pred očakávanou pozemnou inváziou, informuje agentúra AP.

Mesto Rafah sa nachádza na samom juhu pásma Gazy pri hraniciach s Egyptom a pred bojmi na severe sa tam uchýlilo mnoho civilistov.

Čo tvrdí Izrael?

Izrael tvrdí, že Rafah je poslednou baštou islamistického hnutia Hamas a že musí do mesta vyslať svoje jednotky, aby dosiahol svoj vojnový cieľ - zničiť Hamas. V Rafahu je približne 1,5 milióna Palestínčanov, ktorí tam utiekli z iných častí Pásma Gazy.

Dvojitý plán

Netanjahu v piatok povedal, že v Rafahu je potrebná "masívna operácia". Dodal, že vyzval izraelských predstaviteľov, aby vypracovali "dvojitý plán", ktorý by zahŕňal evakuáciu civilistov a vojenskú operáciu na zničenie zvyšných síl Hamasu.

V Pásme Gazy kontrolovanom Hamasom od začatia konfliktu podľa tamojších úradov zahynulo takmer 28 000 ľudí a drvivá väčšina obyvateľov bola nútená opustiť svoje domovy, pričom viac ako polovica z nich sa v súčasnosti ukrýva v Rafahu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok