Slováci si pripomenú šesť rokov od vraždy Jána Kuciaka. Akoby sa spoločnosť vrátila do starých koľají, kritizujú aktivisti

9.2.2024 15:58

Slovensko si pripomenie vraždu investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Iniciatíva Za slušné Slovensko organizuje stretnutia na námestiach po celom Slovensku aj v zahraničí. Aktivisti chcú ukázať odhodlanie bojovať za spravodlivosť v krajine.

Jana Kuciaková, Jozef Kuciak, Zlatica Kušnírová
Foto: TASR/Pavol Zachar/Ján Krošlák
Rodičia obetí vraždy a fotografia zo zhromaždenia iniciatívy Za Slušné Slovensko

Šesť rokov od vraždy

Od vraždy Jána a Martiny ubehne 21. februára 2024 šesť rokov. Pár bol zastrelený vo Veľkej Mači, neďaleko Galanty. S usmrtením novinára sú spájané známe mená ako Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Zoltán Andruskó, Miroslav Marček a Tomáš Szabó.

Iniciatíva Za slušné Slovensko avizuje stretnutia na slovenských námestiach, aby si občania spoločne pripomenuli smutné výročie. "Vražda vtedy zmenila Slovensko, spoločne sme sa postavili na námestia, aby sme bojovali za slušnosť a spravodlivosť," vyjadrila sa iniciatíva.

Dodala tiež, že "staré časy sú späť" a zdá sa jej, že smrť investigatívneho novinára nenechala v spoločnosti žiadnu stopu. Novinári sú podľa nej aj naďalej terčom každodenných útokov.

Pozrite si Štúdio ta3 z minuloročného výročia vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka:

Stretnutie na námestiach

"Jána a Martinu si pripomenieme spoločne s ich odkazom boja za slušnosť a spravodlivosť. Stále voláme po spravodlivom vyšetrení vraždy Jána a Martiny," píšu organizátori stretnutia.

"Ján a Martina, nezabúdame a opäť sa stretneme na námestiach po celom Slovensku aj v zahraničí, pri spoločnej spomienke v stredu 21. februára 2024," dodali.

Stretnutia sa budú konať vo viacerých mestách. Námestie Slobody v Bratislave sa má plniť od 17:00 práve v deň výročia. Zhromaždenia však chystajú aj v Košiciach, Banskej Bystrici, Prievidzi, Lučenci, Rimavskej Sobote, Dolnom Kubíne, Bardejove, Námestove, Luxemburgu, Brne a Zlíne. 

Kto stojí za iniciatívou?

Iniciatívu Za slušné Slovensko tvoria aktivisti pôsobiaci vo všetkých slovenských regiónoch a tiež v niektorých zahraničných mestách. Spája ich vražda novinára a jeho snúbenice, na základe ktorej bojujú proti organizovanému zločinu na Slovensku.

Po vražde investigatívneho novinára organizovala viaceré pietne a demonštratívne zhromaždenia. Ľudia v uliciach žiadali dôsledné vyšetrenie politických káuz a dôveryhodnú vládu, ktorá nie je zapojená do organizovaného zločinu.

Pozrite si archívnu reportáž, ktorá vznikla len pár hodín po prevalení vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka:

Ficov pád

Po tlaku verejnosti vtedajší premiér Robert Fico (Smer-SD) skončil vo funkcii. Demisiu podal do rúk prezidenta Andreja Kisku. Spolu s ním skončili jeho ministri, ktorí vykonávali funkciu len do vymenovania nového vládneho kabinetu.

Kroky vládnych predstaviteľov boli reakciou na dvojtýždňovú krízu, ktorá nasledovala po vražde.

Pozrite si archívnu reportáž o demisii Roberta Fica v roku 2018:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok