Rezort investícií predkladá novú novelu. Chce odbúrať nadmernú byrokraciu a pomôcť obstarávateľom

8.2.2024 17:16

Zrýchliť procesy, odbúrať nadmernú byrokraciu a pomôcť obstarávateľom. To sú hlavné ciele návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorý pripravilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR a predkladá ho do medzirezortného pripomienkového konania. Na štvrtkovej tlačovej konferencii o novele informoval šéf rezortu Richard Raši (Hlas-SD).

20240110rasi_eurofondy_1011252.jpg
Foto: TASR/Jakub Kotian

Európsky priemer

Novela podľa MIRRI prinesie viacero kľúčových opatrení. Prvým je zmena limitov pre jednotlivé postupy vo verejnom obstarávaní. V súčasnosti môže obstarávateľ mimo zákona nakúpiť tovary, služby a stavebné práce do 10 000 eur.

Po novom sa má tento limit zdvihnúť na 50 000 eur. Únia limit v tomto prípade nedefinuje, podľa Rašiho ide približne o európsky priemer.

Oficiálne stanovisko

Kontrola podľa ministra zostane zachovaná. Obstarávateľ je povinný zverejňovať zmluvy v Centrálnom registri zmlúv.

Všetci obstarávatelia, okrem obcí a miest do 2000 obyvateľov, ktoré nemajú zriadené oficiálne webové sídlo, budú povinní zverejňovať aj objednávky a faktúry.

Čo vyžaduje EÚ

Zámerom návrhu je odstránenie tzv. goldplatingu, podčiarkol Raši. Ponechané tak zostanú len limity, ktoré vyžaduje EÚ. Navýšia sa limity pri podlimitných zákazkách na stavebné práce, pri ktorých nemožno podať námietky, a to z 800 000 eur na 1,5 milióna eur.

Pri tovaroch a službách bude limit 221 000 eur. Aby sa verejné obstarávanie čo najviac urýchlilo, vypustiť sa má inštitút žiadosti o nápravu, ktorý smernice EÚ nevyžadujú.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok