FOTO: Zbúraná kolónia v Bratislave ako symbol zmeny. Mimovládky sú proti, kritizujú ignorovanie ľudských práv

8.2.2024 17:35

Mimovládne organizácie sa postavili proti búraniu príbytkov v Ružinove, kritizujúc ignorovanie ľudských práv a nedostatok podpory pre vysťahovaných. Ich výzva zdôrazňuje potrebu sociálnej empatie a systematických riešení.

Kolónia na Astronomickej, počas obhliadky príslušníkmi PZ SR.
Foto: Facebook/Martin Chren - starosta Ružinova
Takto vyzerala kolónia, ktorú postupne búrajú

Mimovládne organizácie a búranie príbytkov

Mimovládne organizácie vyjadrujú znepokojenie nad postupom mestskej časti Bratislava-Ružinov, ktorý zahŕňa búranie a odstraňovanie príbytkov ľudí v bytovej núdzi na Astronomickej ulici. Kritizujú, že tento postup je v rozpore so záväzkami Slovenskej republiky voči ľudským právam.

Upozorňujú na nedostatočnú sociálnu podporu a absenciu náhradného bývania pre vysťahovaných, čo ich vystavuje život ohrozujúcim podmienkam, najmä počas zimy.

Kritika neziskoviek

"Ľuďom obývajúcim zbúrané obydlia nebola zabezpečená adekvátna sociálna podpora, ani náhradné bývanie či ubytovanie. Vysťahovaní ľudia sa ocitli v situácii ohrozujúcej život, keď sú v mrazivom období bez strechy nad hlavou," konštatujú organizácie vo vyhlásení. Podpísali ho Amnesty International Slovensko, Equita, Depaul Slovensko, Divadlo bez domova, Odyseus, Prima, Proti prúdu, Stopa a Vagus.

Pozrite sa, ako to v tzv. „kolónii“ vyzeralo v októbri 2023.

Kritika starostu

Situáciu v lokalite, ktorá spadá pod mestskú časť Bratislava-Ružinov kritizoval aj jej starosta Martin Chren. V októbri 2023 vykonal spolu s mestskou a štátnou políciou obhliadku „kolónie“. „Táto lokalita sa stala domovom pre približne 50 ľudí, vrátane tých, ktorí boli vynútení opustiť Pentagon vo Vrakuni. Zaznamenali sme značný nárast trestnej činnosti, vandalizmu a odpadu, vrátane použitých striekačiek,“ uviedol vo svojom príspevku na facebooku po obhliadke.

Anketa

Je správne, aby mesto podobné lokality búralo?

Áno
- %
Nie
- %
Celkovo hlasov: 175

Spoločenský kontext a riešenia

Mestská časť argumentuje „vyčistením lokality“ z dôvodu kriminálnej činnosti, čo organizácie považujú za neadekvátne riešenie bez zapojenia relevantných služieb. Poukazujú na cyklickú povahu problému, keď ľudia bez domova sú nútení presúvať sa na nové miesta, čím sa situácia nevyrieši, ale len presunie. Zdôrazňujú potrebu diferencovanejšieho prístupu, ktorý by rozlišoval medzi riešením bezdomovectva a kriminality, a volajú po podpore sociálnych a iných služieb, ktoré by pomohli ľuďom nájsť adekvátne bývanie.

Právne a humanitárne dôsledky

Organizácie poukazujú na protiprávnosť búrania obydlí a na to, že takéto kroky porušujú práva na ochranu zdravia, nedotknuteľnosť obydlia a súkromia. Spochybňujú zákonnosť postupov a vyzývajú mesto Bratislava a jeho časti, aby prioritne investovali do prevencie straty bývania a posilnenia sociálnych služieb, čím by sa zabezpečil dôstojný život pre všetkých obyvateľov.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok