Rusko využíva na útoky symbolické dni, šéf Kremľa prijal novinára zo Západu. Putin je človek televíznych obrazoviek, hovorí politológ

8.2.2024 05:45

Rusko v noci z utorka na stredu zaútočilo na Ukrajinu. V rovnaký deň hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov potvrdil, že Vladimir Putin poskytol po dvoch rokoch veľké interview západnému novinárovi. O oboch témach sme sa v Štúdiu ta3 rozprávali s politológom Janom Šírom z Karlovej univerzity v Prahe.

Ján Šír analytik
Foto: ta3

Rozsiahly nočný útok

„Rusko prekonalo ukrajinskú obranu a zasiahlo aj ciele civilného charakteru,“ uviedol expert na Rusko. Ukrajinci hlásia po rozsiahlom vzdušnom údere minimálne päť mŕtvych.

Podľa analytika Rusko rado využíva na svoje útoky symbolické dni. Šír nepredpokladá, že by sa v najbližšej dobe skončili ruské vzdušné útoky na ukrajinské ciele.

Prvé interview pre zahraničie

Kremeľ v stredu zároveň potvrdil rozhovor ruského prezidenta s bývalým moderátorom televíznej stanice Fox News Tuckerom Carlsonom. Ruský prezident poskytol interview už v utorok a Tucker ho zverejní na sieti X vo štvrtok 8. februára.

„Vladimir Putin je človek televíznych obrazoviek. O jeho reálnom živote nevieme nič. K svojim mocenským cieľom využíva propagandu a dezinformácie,“ okomentoval Šír to, že Putin poskytol prvý väčší rozhovor pre zahraničné médium od začiatku invázie Ruska na Ukrajinu.

Signál pre prezidenta USA

Podľa analytika ide o snahu vyslať signál pred americkými prezidentskými voľbami. Do Trumpa sú v Moskve navzdory jeho bývalému pôsobeniu na poste prezidenta vkladané nádeje a Kremeľ chce, aby sa stal novým prezidentom USA.

„Washington by pod jeho vedením mohol mať vyššie pochopenie pre ruské zahranično-politické správanie,“ uviedol analytik.

Pozrite si celý rozhovor s politológom z Karlovej univerzity.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok