Koalícia hrá hru opozície. Politológovia v Královi na ťahu zhodnotili sto dní Ficovej vlády

7.2.2024 12:05

Súčasťou utorkovej debaty v relácii Král na ťahu (6.2.) bol aj vstup politológov. Zatiaľ čo pedagóg z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave Jozef Lenč sa venoval téme Trestného zákona, dekan fakulty aplikovaných jazykov Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík sa zamýšľal nad celkovou diskusiou o krokoch vlády.

Štefančík a Lenč v Královi na ťahu
Foto: ta3
Politológovia Radoslav Štefančík (vľavo) a Jozef Lenč (vpravo)

Vláda nevyužila možnosti

Lenč vyzdvihol, že napriek náročnej dobe dokážu vecne diskutovať. Podľa politológa sa darilo zástupcom koalície zbavovať sa viny za chyby urobené počas pôsobenia vo vláde, no zároveň sa im podarilo vymazať vlastné úspechy.

„Zbytočné presadzovanie legislatívy, ktorá sa tu aj dnes spomínala, a ktorá aj zablokovala parlament, je spôsob, akým dokáže negovať svoje úspešné pôsobenie,“ uviedol Lenč s tým, že vládna koalícia podľa neho nevyužila možnosti, ktoré mala.

„Možnosti, ktoré mohla využiť, nevyužila a naopak, skomplikovala si svoje ďalšie pôsobenie,“ uzavrel svoje hodnotenie.

Koalícia hrá hru opozície

Na rozdiel od Lenča sa Štefančík viac venoval komplexnému nastaveniu verejnej debaty. Poukázal na fakt, že sa sto dní vlády zužuje takmer výhradne na debatu o novele Trestného zákona.

„Za celých sto dní sme nepočuli nič iné, len prečo sa ide rušiť Úrad špeciálnej prokuratúry, prečo sa idú znižovať tresty, prečo sa ide znižovať obdobie premlčania trestných činov,“ vyhlásil.

Pripomenul, že koaliční predstavitelia často skĺzavajú k obrane voči opozičnej kritike. „Mali sme tu aj ministra obrany, ja si myslím, že urobil kus dobrej roboty za tých sto dní, ale vôbec sme sa nedozvedeli od vás, že čo konkrétne ste urobili,“ uviedol politológ. Vhodnejšie než dennodenné venovanie sa Trestnému zákonu by bolo, keby ministri verejnosti prezentovali v diskusiách to, čo sa im podarilo urobiť, okomentoval.

Viac informácií občanom

Občania by tak ľahšie zistili, čomu sa ministri venujú a aké zmeny vo svojich rezortoch v prospech Slovenska presadili.

„Určite by bolo lepšie, keby sme sa bavili viac o tom, čo ste urobili za tých sto dní,“ pripomenul Štefančík. Vládni predstavitelia podľa neho často pristupujú na hru opozície, ktorá určuje témy verejnej debaty. 

Celé vyjadrenie politológov si pozrite vo videu nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok