Ukrajinu zasiahol vzdušný úder Rusov. O život prišlo viacero civilistov, Kyjev zostal bez elektriny

7.2.2024 08:10 , Aktualizované: 7.2.2024 13:44

Rusko podniklo ďalší rozsiahly vzdušný úder na Ukrajinu, explózie hlásia viaceré miesta vrátane Kyjeva, Charkova alebo Mykolajiva, informujú ukrajinské médiá. Zatiaľ nie je jasné, koľko striel alebo útočiacich dronov sa ukrajinskej armáde podarilo zlikvidovať.

Ukrajinská protivzdušná obrana sa činila

Niektoré ľavobrežné časti Kyjeva sa ocitli bez elektriny po tom, ako zostrelená ruská raketa poškodila elektrické vedenie, uviedol na platforme Telegram starosta Vitalij Kličko.

Sirény sa rozozneli Ukrajinou po tom, čo v ruskej Murmanskej oblasti vzlietli lietadlá Tu-95. Ukrajinské letectvo varovalo pred hrozbou odpalov striel z týchto strojov, uviedol server RBK-Ukrajina. O niečo neskôr začali prichádzať správy o aktivite ukrajinskej protivzdušnej obrany a explóziách na východe i juhu Ukrajiny.

V Charkove médiá informovali o výbuchoch po raketovom údere, v Mykolajive podľa nich útočili ruské drony Šáhed. Neskôr sa však explózie ozvali tiež v Kyjevskej a Čerkaskej oblasti na strednej Ukrajine, píše RBK-Ukrajina.

Poškodená infraštruktúra

V Kyjeve sa explózia ozvala v dvoch vlnách, druhýkrát okolo 07:40 h miestneho času (06:40 h SEČ).

Šéf Ľvovskej oblasti na západe krajiny následne informoval o explóziách v meste Drohobyč.

V Mykolajive sú zranení ľudia a poškodené obytné budovy, vodovodné a plynárenské siete, uviedol podľa serveru Ukrajinska pravda miestny starosta Oleksandr Senkevyč.

Ruský úder poškodil v Kyjeve aj komunikačné káble. "V súčasnosti pracujeme na tom, aby bolo všetko čo najskôr opravené," informoval ukrajinský prezident Zelenskyj.

Ukrajinskí činitelia informujú o najmenej piatich zabitých civilistoch v Kyjeve a Mykolajive.

Vzlietli aj poľské stíhačky

Stíhačky Poľska a Severoatlantickej aliancie v stredu ráno vzlietli, aby zaistili poľský vzdušný priestor voči zvýšenému počtu ruských útokov na Ukrajine, oznámilo operačné velenie poľských ozbrojených síl (DORSZ). Informuje agentúra PAP.

DORSZ na sociálnej sieti X uviedlo, že v súvislosti s raketovými útokmi na území Ukrajiny sa zvýšila aktivita letectva Ruska. "Boli aktivované všetky nevyhnutné procedúry na zaistenie bezpečnosti poľského vzdušného priestoru a DORSZ situáciu monitoruje," uviedla operačné velenie. Verejnosť upozornilo aj na vyšší hluk spôsobený štartom lietadiel najmä v juhovýchodných častiach Poľska.

Ukrajinské vzdušné sily na sociálnej sieti Telegram v stredu uviedli, že jedna z rakiet smeruje k hraniciam Poľska. "Niektoré zo striel spadli a boli namierené blízko našich hraníc na oblasť Ľvova," uviedol podplukovník Jacek Goryszewski z DORSZ pre poľskú rozhlasovú stanicu Polskie Radio 24. Reagoval tak na otázku, či nejaká z rakiet skutočne mierila k poľským hraniciam.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok