Rokovala vláda. Dohodla sa na valorizácii odmien odsúdených, rušila desiatky uznesení predošlých kolegov

6.2.2024 07:01 , Aktualizované: 6.2.2024 15:52

Vláda v utorok 6. februára pokračovala v rokovaní. Jej členovia sa dohodli na valorizácii odmien odsúdených aj zmene štatútu rezortu spravodlivosti.

Zmena štatútu rezortu spravodlivosti

Vláda na svojom utorkovom rokovaní odobrila zmenu a doplnenie štatútu Ministerstva spravodlivosti (MS) SR. Zmena štatútu súvisí s novelou kompetenčného zákona a prechodom vydávania Zbierky zákonov SR z Úradu vlády SR na rezort spravodlivosti.

Doplnením štatútu Ministerstva spravodlivosti SR sa rozšírila pôsobnosť rezortu aj o zabezpečenie koordinácie a tvorby štátnej politiky v oblasti ochrany osobných údajov. Zmena a doplnenie štatútu nadobúda účinnosť dňom jeho schválenia vládou SR.

Valorizácia odmien odsúdených

Odsúdení budú mať valorizované odmeny za prácu. Úprava výšky pracovných taríf súvisí s nárastom minimálnej mzdy. Vyplýva to z nariadenia vlády o výške pracovnej odmeny a podmienkach jej poskytovania odsúdeným, ktoré kabinet schválil na utorkovom rokovaní.

Upravené výšky pracovných taríf odsúdených zaradených do práce sú stanovené ako súčin doteraz platných pracovných taríf a koeficientu nárastu minimálnej mzdy. "Medziročný nárast minimálnej mzdy, z ktorého sa pri stanovení predmetného valorizačného mechanizmu vychádza, je vo výške 1,0714," spresnilo Ministerstvo spravodlivosti SR, ktoré je predkladateľom nariadenia. Schválené nariadenie nadobúda účinnosť 10. februára.

Plnenie úloh v trestnom konaní

V súvislosti s novelou kompetenčného zákona bude vláda na 15. schôdzi takisto schvaľovať zmeny v štatúte Ministerstva spravodlivosti SR, do ktorého pôsobnosti prechádza z Úradu vlády SR zabezpečovanie vydávania Zbierky zákonov SR.

„Doplnením štatútu MS SR sa rozšírila pôsobnosť rezortu spravodlivosti o zabezpečenie koordinácie a tvorby štátnej politiky v oblasti ochrany osobných údajov okrem štátnej politiky ochrany osobných údajov na plnenie úloh na účely trestného konania,“ dopĺňa rezort v predloženom materiáli.

Úprava uznesenia

Vláda sa takisto bude zaoberať zrušením uznesenia z roku 2022, ktoré sa týkalo úpravy prevádzky bezpilotných lietadiel.

Dôvodom je posun novely tzv. leteckého zákona, ktorá je nevyhnutnou právnou úpravou v tejto oblasti.

Zrušenie takmer 40 uznesení vlády z predchádzajúceho obdobia navrhuje z hľadiska „aktuálnosti, nadbytočnosti, prípadne nesplniteľnosti z objektívnych príčin“ aj Ministerstvo financií SR.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok