Deepfake videá môžu ohroziť voľby, varuje expert. Problém s ich rozoznaním môže mať najmä staršia generácia

5.2.2024 09:08 , Aktualizované: 5.2.2024 09:22

Neverte všetkému, čo vidíte a počujete. Falošné alebo deepfake videá sú čoraz sofistikovanejšie. Vedia byť humorné a ľudí pobaviť, no dajú sa aj veľmi ľahko zneužiť a napáchať veľa škody. Výnimkou nie je ani predvolebná kampaň, ktorá je teraz u nás v plnom prúde. Ako sa v tom zorientovať a dokážeme vôbec takéto videá rozoznať? Na tieto otázky odpovedal expert na umelú inteligenciu Martin Spano.

ranajky
Foto: ta3

Odlišnosti oproti realite

Prezidentka Zuzana Čaputová, premiér Robert Fico a predseda parlamentu Peter Pellegrini boli v deepfake videách zneužití na propagáciu finančných nástrojov, a nie na politický účel. Videá pochádzali z ďalekých krajín, povedal Spano.

Šírenie osvety je dôležité najmä pre staršiu generáciu, keďže tá príliš nepoužíva sociálne siete a nevie rozoznať, čo je pravda a čo je nahrané.

„Pozorné oko diváka vidí, že sú tam malé odlišnosti oproti realite,“ priblížil Spano s tým, že pery nie sú dobre zosynchronizované a nesedí ani zvuk.

V blízkej budúcnosti to však nebude také jednoduché rozoznať, a preto odborník odporúča sledovať relevantné zdroje.

Jednoduché naklonovanie

Po prezidentských voľbách by Spano chcel spolupracovať s politikmi, aby sa nastavila správna regulácia v tejto problematike. „Nie sme pozadu, ani vo svete to nemajú ošetrené.“

Za „brnkačku“ uviedol naklonovať kohokoľvek hlas. O pár mesiacov to podľa neho nebude len doménou odborníkov, ale aj iných používateľov počítačov.

Celú reláciu Raňajky si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok