Je to prirodzené a ľudské, myslí si Drucker o hádke Danka a Pellegriniho. Opozícia nie je antikoalícia, nevyčlenili sme Matoviča zo spolupráce, tvrdí Horecký

Sny a realita nie sú vždy jedno a to isté. Alebo že by predsa len hej? Poslanci majú za sebou sto dní rokovania v parlamente. A čo ďalej? V relácii V politike diskutovali súčasný minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) a bývalý minister školstva Ján Horecký (KDH) nielen o situácii v koalícii a v NR SR.

Koho KDH podporí v európskych voľbách? 

"17. februára budeme mať Celoslovenskú radu KDH, kde sa na tom dohodneme. Každý z nás to nejako vidí. Sme strana so štruktúrami, ktorá funguje konsenzuálne, takže potom budeme verejne ohlasovať svoju prípadnú podporu," podotkol Horecký. Avšak už aj prieskumy naznačujú, že máme dvoch jasných favoritov.

Jedným je predseda parlamentu a koaličného Hlasu-SD Peter Pellegrini a druhým je bývalý slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok. 

SNS si postavila svojho vlastného kandidáta, Andreja Danka. Svoju kandidatúru ohlásil aj Štefan Harabin. Bude Hlas-SD tlačiť na SNS o prípadnej podpore Petra Pelegriniho pred druhým prezidentským kolom?

"Je prirodzené, že budeme rokovať o tom, aby sme dostali čo najlepšiu podporu", povedal Drucker a zhodol sa s Horeckým, že "Peter Pellegrini bude diskutovať aj s KDH o podpore pre seba. Sme presvedčení, že je najlepším a najskúsenejším kandidátom. Sme pevnou súčasťou koalície. Cieľom Hlas-SD je, aby sme naplnili program. To je pre nás Alfa a Omega," dodal.

Aké sú vzťahy v koalícii a opozícii?

Medzi Pellegrinim a Dankom to v poslednej dobe škrípe. Médiá priniesli informácie, že šéf SNS po hádke predčasne odišiel z koaličnej rady. Dôvodom je, že chcel zásadne skracovať vystúpenie poslancov, čo sa Pellegrinimu nepáčilo. Danko odmieta, na protest, chodiť na poslanecké grémiá. Môže im to narušiť fungovanie v koalícii?

"Môže sa stať, že to medzi partnermi zaiskrí. Rešpektujeme, že nedošlo k nejakej dohode. Toto však treba vnímať ako súboj o prezidentský palác", povedal Drucker s tým, že takýto konflikt označil za prirodzený a ľudský.

Vyčlenené Slovensko

Jednotná nie je ani opozícia. Hnutie Slovensko (starý názov OĽANO) je tak trochu vynechávané skoro zo všetkých aktivít opozície. Na otázku, či opozícia vyčlenila z partie hnutie Slovensko, odpovedal Horecký: "KDH nevyčlenilo hnutie Slovensko zo spolupráce na konkrétnych veciach z opozície. Urobili sme maximum pre to, aby sme mohli organizovať protestné zhromaždenia spolu (KDH, Slovensko, PS a SaS). Predstavitelia SaS a PS zablokovali možnosť robiť ich spolu."

Horecký ďalej vysvetlil, že opozícia nie je nejaká antikoalícia. "Nemáme zmluvu alebo dohodu ako to má koalícia. Každá strana má svoju politiku a potrebujeme sa dohodnúť na niektorých spoločných veciach," dodal s tým, že treba byť aj pragmatický. KDH má 12 poslancov a tí "nevedia predložiť ani návrh zákona." 

Celú reláciu V politike si môžete pozrieť vo videu nižšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok