OSN bude rokovať o amerických útokoch v Sýrii a Iraku. Stretnutie podnietila ruská žiadosť

3.2.2024 20:50

V pondelok sa na žiadosť Ruska stretne Bezpečnostná rada OSN na mimoriadnom zasadnutí, aby prerokovala piatkové americké údery na ciele v Sýrii a Iraku. S odvolaním sa na diplomatické zdroje o tom informovala agentúra AFP.

OSN vlajka
Foto: UN

Zranení a obete

Mimovládna Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR) uviedla, že v Sýrii pri amerických útokoch zahynulo najmenej 29 členov proiránskych milícií. V Iraku pri nich podľa tamojšej vlády prišlo o život 16 ľudí, vrátane niekoľkých civilistov, a 36 ďalších utrpelo zranenia.

Spojené štáty oznámili, že údery mierili na ciele spojené s iránskymi revolučnými gardami a s nimi spriaznenými miestnymi milíciami. Podľa Washingtonu boli odvetou za útok dronom na americkú základňu v Jordánsku pri sýrskych hraniciach, pri ktorom minulú nedeľu zomreli traja americkí vojaci.

Zástupca ruského veľvyslanca pri OSN Dmitrij Poljanskij americké útoky odsúdil a označil ich za hrob pre mier a bezpečnosť. Podľa Moskvy sa Washington snaží zámerne vystupňovať konflikt na Blízkom východe. Americký prezident Joe Biden už v piatok uviedol, že USA neusilujú o konflikt na Blízkom východe ani inde, ale odpovedia na akcie, ktoré budú škodiť Američanom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok