Spojené štáty si neprajú vojnu s Iránom. Ak ublížite Američanovi, my budeme reagovať, povedal Biden

3.2.2024 06:30

Spojené štáty si neprajú vojnu s Iránom, vyhlásil Biely dom po tom, čo v piatok zaútočil na viac než 85 cieľov v Sýrii a Iraku v odvete za nedeľňajší útok proiránskej ozbrojenej skupiny Nudžabá na americkú základňu v Jordánsku. Informujú o tom agentúry AFP a AP.

Biden_CBC686046.jpg
Foto: TASR/AP

"Spojené štáty nechcú konflikt na Blízkom východe alebo kdekoľvek inde vo svete. Ale všetci tí, ktorí by nám chceli ublížiť by si mali uvedomiť jedno: ak ublížite Američanovi, my budeme reagovať," povedal americký prezident Joe Biden.

Viacstupňová reakcia

Biden a ďalší vrcholní americkí predstavitelia nedávno varovali, že USA budú reagovať na útok odvetou a nepôjde iba o jeden úder, ale "viacstupňovú reakciu". "Naša odveta začala dnešným dňom. Bude pokračovať v čase a na miestach, ktoré zvolíme my," uviedol Biden.

Podľa agentúry AP masívna vlna amerických útokov zasiahla viac než 85 cieľov v siedmich lokalitách, vrátane veliteľských centier, spravodajských stredísk, muničných skladov a skladov s dronmi a raketami, ako aj ďalších objektov prevádzkovaných proiránskými milíciami a iránskymi elitnými Revolučnými gardami (IRGC).

Starostlivo vybrané ciele

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby uviedol, že ciele boli "starostlivo zvolené tak, aby neprišlo k civilným obetiam a na základe jasných a nevyvrátiteľných dôkazov, že ciele boli zapojené do útokov na americký personál v regióne". Kirby nespresnil o aké dôkazy ide.

Americké útoky trvali približne 30 minút, pričom tri zasiahnuté lokality boli v Iraku a štyri v Sýrii.

Pri útokoch použili viac než 125 presne riadených striel, odpálených z rôznych vojenských lietadiel, vrátane amerických strategických bombardérov dlhého doletu B-1.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok