SaS a PS podávajú návrh na odvolanie Šimkovičovej, mimoriadna schôdza k jej odvolávaniu by mohla byť koncom budúceho týždňa

2.2.2024 11:43 , Aktualizované: 2.2.2024 18:35

Z ministerstva kultúry sa pod vedením Martiny Šimkovičovej stalo ministerstvo nekultúry, polarizácie a nenávisti, píše strana SaS v tlačovej správe. Spolu s poslancami z Progresívneho Slovenska podali do podateľne národnej rady návrh na jej odvolanie z funkcie.

Mimoriadna schôdza parlamentu k návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martina Šimkovičovej (nominantka SNS) by mohla byť zvolaná koncom budúceho týždňa. Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) o tom informoval v súvislosti s návrhom opozície.

Reakcia SaS

„Nemôžeme ignorovať podpisy viac ako 180-tisíc ľudí, ktorí majú ku kultúre čo povedať, vyjadrujú sa k nekompetentnosti ministerky a aj k tomu, ako nenávistne tento rezort vedie,“ povedala poslankyňa NR SR za SaS Mária Kolíková. Dodala, že je nevyhnutné, aby sa táto téma dostala aj na pôdu parlamentu. 

Zotrvanie ministerky kultúry na poste je podľa tímlídra SaS pre kultúru Reného Paráka výsmechom do tváre kultúrnej obci a zároveň ohrozením demokratického a odborného fungovania kultúrnych inštitúcií. 

Vymenoval tri dôvody, pre ktoré nemôže Martina Šimkovičová viac zastávať post ministerky. Ide o politické ovládnutie nezávislých inštitúcií, neprijateľná zahraničná kultúrna politika a obnovenie vzťahov a spolupráce s predstaviteľmi zločineckých režimov, a tiež diskriminačné a homofóbne vyjadrenia, ktoré rozdeľujú spoločnosť a opäť vytvárajú priestor na popierane základných práv všetkých občanov. 

„Toto všetko sa deje bez akejkoľvek komunikácie s odbornou verejnosťou a nulovou diskusiou a obhajobou jej zámerov v nezávislých médiách, ktoré tvrdo ignoruje,“ dodal Parák. 

Reakcia PS

Sto dní ministerky vo funkcii odhalilo aspoň 100 dôvodov, prečo sa do čela rezortu kultúry nikdy nemala dostať, vyhlásila podpredsedníčka výboru pre kultúru a médiá Zora Jaurová (PS)

„Nejde iba o jej poburujúce vyjadrenia, nekompetentnosť či nebezpečné zámery. Ministerka, ktorá nekomunikuje s nikým v kultúrnej obci, nevníma jej problémy a necíti sa jej súčasťou, nemá čo na tejto pozícii robiť,“ vysvetlila Jaurová.

Podpredsedníčka PS a predsedníčka výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny Lucia Plaváková pripomenula, že podstatou kultúry a tvorivosti je rozmanitosť.

„Ministerka Šimkovičová namiesto toho šíri homofóbiu a transfóbiu, útočí na menšiny a zraniteľné skupiny obyvateľstva. Dôvodov na jej odchod je viac než dosť - jedným z nich je aj výzva, ktorú podpísalo viac ako 180-tisíc ľudí. Ministerka ju namiesto sebareflexie spochybňuje. Preto sa ju pokúsime v parlamente v najbližších dňoch odvolať my,“ uzavrela Plaváková. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok