Prezidentka sa presunula z Kanady do USA. Radnicu v San Franciscu vysvietia v národných farbách Slovenska

2.2.2024 06:47 , Aktualizované: 2.2.2024 07:34

Prezidentka SR Zuzana Čaputová sa presunula vo štvrtok z Kanady do USA. V San Franciscu ju privítala primátorka mesta London Breed. Spoločne vztýčili na radnici slovenskú vlajku. Budovu tiež vo štvrtok večer (1. 2.) miestneho času vysvietia v národných farbách Slovenska.

hghghff.png
Foto: Reprofoto: Instagram/Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová navštívila Kanadu a San Francisco

Výstup na Univerzite Stanford

Pracovná cesta slovenskej hlavy štátu bude pokračovať v piatok (2. 2.) otvorením biznis fóra. Zavíta aj na Univerzitu Stanford, kde vystúpi s príhovorom na tému 35 rokov od pádu železnej opony. Na univerzite tiež absolvuje obed so slovenskými študentami. Neskôr spolu s podnikateľskou delegáciou navštívi v Silicon Valley centrálu spoločnosti Google a stretne aj s jej vedením.

Pracovnú cestu v USA zakončí Čaputová v Pittsburgu.

"Vo štvrtok tu má Slovensko svoj deň. Vztýčili sme spoločne slovenskú vlajku a večer bude radnica vysvietená slovenskými farbami. Som veľmi rada, lebo je to aj odkaz domov, že Slovensko je tu rešpektovanou krajinou a ľudia, ktorí tu žijú, nám robia dobré meno," povedala slovenská hlava štátu.

Podujatie Slovaks meet Slovaks

Čaputovú ešte čakalo podujatie Slovaks meet Slovaks, na ktorom sa stretne podnikateľská delegácia s komunitou Slovak PRO. "Zúčastnila som sa stretnutia slovenských profesionálov, teda ľudí, ktorí žijú v USA, úspešne tu podnikajú, sú vedcami, expertmi, učia na univerzitách. Sú v podstate asi najúspešnejší Slováci v USA a stretli sa s našou biznis delegáciou a som tomu rada, lebo sa tu otvárajú nové možnosti spolupráce," priblížila prezidentka.

Otvorená myseľ na spoluprácu

Slovensko je podľa nej otvorená ekonomika a Slováci musia mať otvorené mysle na spoluprácu a kontakty.       

"Verím, že biznis fóra, ktoré otvorím v Toronte aj v San Franciscu povedú k nadviazaniu nových spoluprác v oblasti IT, zelených technológií a biotechnológií," dodala.

Zahraničie sleduje Slovensko

Slováci v USA a Kanade sledujú situáciu na Slovensku. Prezidentky Zuzany Čaputovej sa pýtajú na postoj vlády k Ukrajine aj na zmeny v oblasti právneho štátu. Hlava štátu to pre médiá uviedla na svojej zahraničnej pracovnej ceste v USA.      

"Vnímajú a reflektujú aj to, že ľudia pokojným a slušným spôsobom protestujú v uliciach, čo vnímajú ako zrelý prejav demokracie," povedala prezidentka.

Protivládne protesty

Tisíce ľudí po celom Slovensku sa opäť zišli na protivládnych protestoch proti zrušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry a zmenám v Trestnom zákone. Najviac ich prišlo v Bratislave a Košiciach. Organizovali ich opozičné parlamentné subjekty Progresívne Slovensko, SaS a KDH. V niektorých mestách sa konali aj občianske protesty. Proti krokom vlády vyšli Slováci do ulíc aj v zahraničí.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok