Súboj o Machu Picchu: Protest zamestnancov v cestovnom ruchu sa skončil

31.1.2024 23:02

Protesty vypukli po tom, čo vláda zverila predaj vstupeniek na vstup do Machu Picchu veľkej súkromnej spoločnosti. Miestni malopodnikatelia tvrdia, že ich tento krok vážne poškodí.

Turizmus v Machu Picchu trpí po protestoch

V oblasti Cusco v Peru, ktorá je domovom slávnej inkskej citadely Machu Picchu, bol pre protesty zaznamenaný výrazný pokles turistov. Je to dôsledok vyše týždňa trvajúcich protestov proti novému systému predaja vstupeniek.

Pusté ulice a obavy malých podnikov

Ulice, hotely a reštaurácie v okolí ruín Machu Picchu, najznámejšej turistickej atrakcie Peru, zostali takmer opustené. Zrušená bola aj vlaková doprava do oblasti. Malé podniky a pracovníci v sektore turizmu vyjadrujú obavy, že nový, dlhodobo avizovaný systém predaja vstupeniek, im uškodí, zatiaľ čo veľké spoločnosti naopak z toho budú profitovať. Tieto protesty ochromili cestovný ruch v oblasti.

Vplyv protestov

Protesty, ktoré začali 24. januára, boli reakciou na rozhodnutie vlády využívať na predaj vstupeniek pre Machu Picchu spoločnosť Joinnus, virtuálnu platformu pre predaj vstupeniek. Tú vlastní jedna z najbohatších ekonomických skupín v Peru.

Predtým boli vstupenky na Machu Picchu spravované online portálom štátnej spoločnosti sídliacej v Cuzcu. Pracovníci v turizme a malí podnikatelia v oblasti turizmu vyjadrujú nedôveru voči novému systému a žiadajú jeho zrušenie. Požadovali tiež rezignáciu ministra kultúry Leslieho Urteagu, ktorý zmenu schválil.

Ekonomické straty a medzinárodné varovania

Turizmus je hlavnou ekonomickou činnosťou v Cuscu, pričom priamo v tomto sektore pracuje viac ako 200-tisíc ľudí. Pred protestmi Machu Picchu denne navštívilolo až 4 500 návštevníkov. Hoci oficiálne čísla o finančných stratách počas prvého týždňa protestov nie sú k dispozícii, niektoré spoločnosti podnikajúce v turizme odhadujú škody na približne 4,7 milióna dolárov. Straty zahŕňajú všetky sektory priamo spojené s turizmom. Ide o turistické agentúry, hotely, reštaurácie, sprievodcov, ale aj miestne trhy, taxikárov a roľnícke usadlosti.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok