Kontroly na hranici so Slovenskom predĺžili. Poliaci budú kontrolovať priechody do začiatku marca

31.1.2024 12:10 , Aktualizované: 31.1.2024 15:40

Poľsko do 2. marca predĺžilo kontroly na hraniciach so Slovenskom. Ministerstvo vnútra tento krok zdôvodnilo tým, že naďalej trvá vážne ohrozenie nelegálnou migráciou na tomto úseku hraníc, napísal server prawo.pl.

Vytypované kontroly

Kontrolovaní sú len cestujúci vchádzajúci zo Slovenska do Poľska. Turisti zvyčajne kontrolovaní nie sú, ale cestujúci by si nemali zabudnúť vziať sebou cestovné doklady, odporučil portál.

Podľa upozornenia pohraničnej stráže sú cestujúci či vozidlá na kontrolu vytypované na základe vyhodnotenia rizika a cieľom kontrol je zabrániť nelegálnej migrácii po takzvanej balkánskej trase, ktorá vedie z juhovýchodu na západ Európy.

Web pripomenul, že dočasné kontroly na hraniciach zo Slovenskom zaviedlo Poľsko už vlani na začiatku októbra. Pôvodne mali trvať desať dní, ale odvtedy boli už šesťkrát predĺžené.

Poľsko-slovenskú hranicu možno prekročiť na 17 cestných hraničných priechodoch, troch železničných a dvoch priechodoch určených pre peších.

Ako sa rozhodne Česko?

Kontroly na hraniciach Česka a Slovenska majú aktuálne trvať do piatka 2. februára. O ich prípadnom predĺžení má rokovať česká vláda.

Slovensko 22. januára ukončilo kontroly na svojich hraniciach s Maďarskom. Utečenci vstupovali na Slovensko zvyčajne práve z Maďarska, ktoré rovnako leží na takzvanej balkánskej migračnej trase.

Migranti potom zo Slovenska pokračovali ďalej do západnej Európy. Kontroly na hraniciach so svojím južným susedom zaviedlo Slovensko za predchádzajúcej vlády vlani v októbri po tom, ako podobný krok voči Slovensku ohlásili Česká republika, Poľsko a Rakúsko.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok