Dankova a Pellegriniho účasť v prezidentskom boji signalizuje rozkol v koalícii, myslí si Gröhling. Saková argumentovala právami strany SNS

30.1.2024 22:48 , Aktualizované: 30.1.2024 22:55

V relácii Král na ťahu boli hosťami ministerka hospodárstva Denisa Saková a minister školstva Tomáš Drucker zo strany Hlas-SD. Na druhej strane stáli poslanci z klubu SaS, predseda Branislav Gröhling a podpredseda Karol Galek. S moderátorom Braňom Králom diskutovali o témach ako novela Trestného zákona, prezidentské voľby alebo školstvo.

Grohling a Sakova
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Novela Trestného zákona

Koaličným poslancom sa po dlhom rokovaní podarilo schváliť skrátený legislatívny proces v prípade novely Trestného zákona. Len chvíľu po hlasovaní prišli s pozmeňujúcimi návrhmi.

Saková sa vyjadrila, že s novelou, tiež s jej zmenou, sú spokojní. "Z represívneho (prístupu) prechádzame na restoratívnu justíciu," povedala. Vysvetlila, že chcú nastaviť systém, kde bude páchateľ potrestaný, ale aj prevychovaný.

Gröhling vyjadril kontrastný názor. Odmieta podporu novely a teda aj jej pozmeňujúceho návrhu. "Táto novela je generálna amnestia pre všetkých mafiánov a zločincov, ktorú dáva táto vláda a Robert Fico," odkázal predseda klubu SaS.

Pellegrini verzus Danko

Z troch koaličných lídrov budú mať dve strany vlastného kandidáta na prezidenta. Tento fakt môže vyvolávať pochybnosti o súdržnosti spolupráce strán vo vláde. Pochybnostiam napomáhajú aj výroky Andreja Danka, ktorý obviňuje z nočných a dlhých rokovaní Petra Pellegriniho. Chybou podľa predsedu národniarov je nepozmenený rokovací poriadok.

Drucker tieto vyjadrenia vníma len ako Dankovu politickú kampaň. Ako potrebné vníma "hľadať mieru medzi konštruktívnou diskusiou, kritikou, debatou a obštrukciou, aby sme mohli doručovať výsledky aj v iných veciach, ako sú trestné zákony".

"Neviem, aký signál vysielate, keď dvaja koaliční lídri kandidujú za prezidenta," vyjadril sa Gröhling. Naznačil, že sa im v koalícii nepáči a preto odchádzajú.

Strana SaS vyjadrila svoju podporu Ivana Korčoka. "Je to ten správny prezidentský kandidát, ktorý bude pokračovať v nastavení Zuzany Čaputovej," dodal predseda strany.

Saková nevníma kandidatúru členov oboch koaličných strán ako problematickú. "SNS, jedna z najstarších politických strán na Slovensku, si vyhradzuje svoje právo, aby bol postavený aj ich prezidentský kandidát," myslí si Saková.

Vyhodnotenie výhercu zlatej čase

Diváci na webe ta3 rozhodli o tom, ktorý z hostí ich presvedčil najviac. Zlatú času získala ministerka hospodárstva Denisa Saková s výraznou prevahou hlasov. Celkové hodnotenie vyzerá nasledovne:

1.Denisa Saková

2.Tomáš Drucker

3.Branislav Gröhling

4.Karol Galek

Celý záznam relácie Král na ťahu si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok