Neďaleko Komárna potvrdili vtáčiu chrípku, veterinári musia zlikvidovať 40-tisíc nosníc. Vírus je nevyspytateľný a mutuje, tvrdí Bíreš

ta3/TASR/DD, Diana Štrusová
29.1.2024 12:58 , Aktualizované: 29.1.2024 16:09

V komerčnom chove nosníc v Zlatnej na Ostrove v okrese Komárno hygienici potvrdili vtáčiu chrípku. Informovala o tom Veronika Daničová, hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Zvýšený úhyn kurčiat

Spresnila, že v piatok (26. 1.) na farme Nový Pavol zaznamenali zvýšený úhyn kurčiat, 150 kusov. Koncentrované sú tu dva chovy, prvý, kde sa nachádza 40.000 kusov nosníc, musia veterinári zlikvidovať. Druhý chov s veľkosťou 200.000 kusov hydiny veterinári v týždňovej inkubačnej dobe intenzívne monitorujú.

Proces likvidácie chorého chovu sa podľa hovorkyne začína v utorok (30. 1.) Na farme už prijali bezpečnostné a hygienické opatrenia. Z nákladov na utratenie, ktoré farme vzniknú, ministerstvo pôdohospodárstva podľa nej zo zákona uhradí 50 %.

"Predpokladaným zdrojom nákazy pre toto primárne ohnisko je pravdepodobne nepriame zavlečenie vírusu prostredníctvom nakazených voľne žijúcich vtákov. V okolí sa zvyknú na vodných plochách zdržiavať napríklad labute vo vyšších počtoch. U týchto vtákov boli takisto zaznamenané úhyny a boli odoberané vzorky na účel laboratórneho vyšetrenia na prítomnosť vírusu H5N1. Epizootologické šetrenie naďalej prebieha," dodal ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

"Máme zvýšený monitoring na vtáčiu chrípku po celom Slovensku. Deje sa to z dôvodu, že v okolitých štátoch najmä v Maďarsku a Poľsku, je veľa prípadov vtáčej chrípky. Na začiatku roka začali byť prípady aj u nás, ale šlo o voľne žijúce vtáctvo a drobnochovy," pre ta3 povedal Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

Kontakt s vtáctvom

Z toho dôvodu nariadila potravinová správa opatrenia na ochranu chovov pred priamym aj nepriamym kontaktom s voľne žijúcim vtáctvom. Pravidelne tiež monitorujú rôzne chovy a veterinár alebo chovateľ nahlasuje akékoľvek zistené úhyny, zmeny v správaní a podobne na príslušnú regionálnu veterinárnu a potravinovú správu. "Toto sa stalo aj v spomínanom chove, že od stredy minulého týždňa boli zvýšené úhyny, znížený príjem krmiva a pokles znášky vajec. Na tomto základe boli uhynuté kusy odoslané do diagnostického ústavu vo Zvolene, kde v piatok potvrdili u tejto hydiny prítomnosť vírusu," dodal Bíreš.

Prenos vírusu

Zatiaľ sa podľa Bíreša nepotvrdil prenos vírusu H5N1 na človeka, "ale vírus chrípky je nevyspytateľný a mutuje. Mení svoju genetickú štruktúru. Z tohto dôvodu sme aj v tomto prípade pozastavili akýkoľvek predaj, či už živej hydiny alebo jej porážanie, aby sa nedostalo mäso ani vajcia na trh. Najviac sú ohrození priami ošetrovatelia, chovateľ na farme."

Pokiaľ by chovatelia ale i verejnosť zaznamenali príznaky chrípky, mali by ihneď navštíviť svojho lekára. 

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok