Poskytujú úkryt pre radikálov z Hamasu. Tunely pod Pásmom Gazy má Izrael na muške, no postupuje pomaly

29.1.2024 05:45

Až 80 percent rozsiahlej siete tunelov Hamasu v Pásme Gazy by po 114 dňoch od začiatku vojny mohlo byť stále nepoškodených, napísal s odvolaním sa na izraelských a amerických činiteľov americký list The Wall Street Journal (WSJ).

Tunel
Foto: AP
Vnútro jedného z tunelov, ktoré odhalila pod Pásmom Gazy izraelská armáda

Systematická likvidácia tunelov

V tejto chvíli je podľa WSJ ťažké odhadnúť, akú veľkú časť podzemných tunelov v Pásme Gazy sa zatiaľ podarilo izraelskej armáde zdemolovať.

Od začiatku izraelskej pozemnej ofenzívy začatej po teroristickom útoku na južný Izrael zo 7. októbra, pri ktorom palestínski ozbrojenci pod vedením Hamasu zabili asi 1200 ľudí a ďalších 253 uniesli, sa Izrael pokúša tunely pod Pásmom Gazy zničiť, pričom stále odhaľuje nové.

Niektoré z tunelov izraelská armáda vyhodila do povetria, zatiaľ čo iné sa rozhodla zaplaviť. Postupuje s tým ale pomaly, keďže musia tunely vždy zmapovať a skontrolovať, či tam nie sú rukojemníci alebo či v nich neboli nastražené výbušniny.

Pozrite si archívnu reportáž o odhaľovaní tunelov:

Skrytí predáci Hamasu

Predpokladá sa, že sa v tuneloch ukrývajú predáci Hamasu, vrátane lídra skupiny v Pásme Gazy Jahjáa Sinvára. WSJ s odvolaním sa na izraelských činiteľov napísal, že sa Sinvár zrejme nachádza na veliteľstve v tuneli pod mestom Chán Júnis na juhu Pásma Gazy a že spolu s ním tam je aj časť rukojemníkov. Izraelská armáda v nedeľu uviedla, že v Chán Júnise ďalej pokračujú veľmi intenzívne boje s ozbrojencami Hamasu.

Tunely využité pri útoku na Izrael

Zhruba stovku rukojemníkov Hamasu, ktorý USA i EÚ pokladajú za teroristickú organizáciu, prepustil koncom novembra za doteraz jediného týždňa trvajúceho prímeria v tejto vojne, ktorá stála podľa nedeľňajšieho oznámenia úradov v Gaze spravovaných Hamásom životy 26 422 Palestínčanov a ďalších 65 087 ich bolo zranených.

Stovky kilometrov tunelov

Americký list The New York Times (NYT) tento mesiac napísal, že podľa vysokopostavených predstaviteľov izraelského ministerstva obrany sa pod Pásmom Gazy nachádza zhruba 560 až 720 kilometrov tunelov, čo je zhruba o 240 kilometrov viac, ako sa predpokladalo ešte v decembri. Do tunelov podľa zdrojov NYT vedie až 5700 šácht.

Sieť podzemných tunelov v Pásme Gazy je tak skutočne rozsiahla v porovnaní s veľkosťou tohto územia. Pásmo Gazy, ktoré leží pri Stredozemnom mori a susedí s Izraelom a Egyptom, má totiž rozlohu 365 kilometrov štvorcových, čo je takmer rovnaká rozloha, akú má Bratislava.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok