Útok dronu v Jordánsku: Traja mŕtvi americkí vojaci, desiatky zranených

28.1.2024 17:40

V Jordánsku došlo k útoku dronu na malú americkú vojenskú základňu. Podľa informácií amerických predstaviteľov poskytnutých CNN, boli pri tomto incidente zabití traja americkí vojaci a najmenej 24 ďalších členov služieb utrpelo zranenia.

Zabití americkí vojaci
Foto: AP
Rakvy s americkými vojakmi. Ilustračný obrázok

Zintenzívnenie situácie na Blízkom východe

Tento útok na základňu Tower 22 v Jordánsku blízko hraníc so Sýriou predstavuje významné zhoršenie už tak napätej situácie na Blízkom východe. O útoku informovala CNN.

Americké Centrálne veliteľstvo v nedeľu potvrdilo, že pri útoku jednosmerným dronom zahynuli traja členovia služby a 25 ďalších utrpelo zranenia.

Neúspech protivzdušnej obrany a nejasnosti útoku

K dnešnému dňu bolo zaznamenaných viac ako 158 útokov na americké a koaličné sily v Iraku a Sýrii. Oficiálni predstavitelia opísali tieto útoky ako neúspešné, keďže často nespôsobili vážne zranenia alebo škody na infraštruktúre.

Nie je jasné, prečo protivzdušná obrana nezabránila dronu zaútočiť. Ide o prvý známy útok na Tower 22 od začiatku útokov na americké a koaličné sily 7. októbra. Americké sily na základni sú súčasťou misie poradenstva a pomoci Jordánsku.

Napätie na Blízkom východe a odvetné akcie USA

Americkí predstavitelia opakovane uviedli, že nechcú vidieť, ako sa napätie na Blízkom východe rozšíri do regionálnej vojny. Minulý týždeň námestníčka tlačového tajomníka Pentagonu Sabrina Singh odpovedala na otázku, či Pentagon vníma, že iránski zástupcovia zintenzívňujú svoje útoky na americké sily. Námestníčka Singh odpovedal, že "nie nutne, nie".

Spojené štáty realizovali niekoľko odvetných opatrení proti skupinám podporovaným Iránom v Iraku a Sýrii. Jedno z nich bolo vykonané minulý týždeň, keď USA zaútočili na tri zariadenia v Iraku využívané Kataib Hezbollah a ďalšími iránskymi spojeneckými skupinami. Zabitie troch Američanov tiež prichádza v čase, keď sa očakáva skoré začatie rokovaní medzi USA a Irakom o budúcnosti americkej vojenskej prítomnosti v krajine.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok