Vo Veľkej Fatre spadla lavína. Strhla so sebou dvoch lyžiarov, jeden neprežil

28.1.2024 13:32 , Aktualizované: 28.1.2024 16:50

Na vrchu Krížna vo Veľkej Fatre spadla lavína. Zasypala dvoch ľudí, jeden utrpel fatálne zranenia. Na sociálnej sieti o tom informovalo Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR.

Lavína v Alpách spadla na lyžiarov, zahynuli matka s dcérami
Foto: TASR/AP

Obeťou pádu lavíny je šesťdesiatpäťročný muž, ktorého sa záchranárom nepodarilo oživiť. Druhý muž je v opatere Horskej záchrannej služby.

Kamaráta vyhrabával zo snehu

Podľa hovorkyne Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Zuzany Hopjakovej letela posádka záchranárskeho vrtuľníka z Banskej Bystrice na Donovaly, kde sa na palubu pridali aj dvaja členovia HZS.

"Po lokalizácii miesta vysadili horských záchranárov s lekárkou leteckých záchranárov do terénu palubným navijakom. Jeden lyžiar padal s odtrhnutou lavínou strmým terénom približne 200 metrov a ostal zasypaný pod snehom. Druhý bol zasypaný iba čiastočne, okamžite začal s vyhľadávaním kamaráta. Po tom, ako sa mu ho podarilo nájsť a vyhrabať spod snehu, začal s jeho oživovaním," uviedla.

Po príchode záchranárov pokračovala lekárka v rozšírenej kardiopulmonálnej resuscitácii aj pomocou automatického resuscitačného prístroja.

"Vzhľadom na riziko pádu sekundárnej lavíny bolo potrebné pacienta z miesta čo najrýchlejšie evakuovať. Počas medzipristátia ho preložili na palubu a počas celej záchrannej akcie a prevozu ho kontinuálne resuscitovali. Žiaľ, aj napriek maximálnemu úsiliu o jeho záchranu zraneniam počas prevozu podľahol," dodala Hopjaková.

Problémy robí previaty sneh

Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby uviedlo, že hlavným lavínovým problémom je vetrom previaty sneh na záveterných stranách hrebeňov, pod skalnými stenami a v úzkych žľaboch.

"Hrozia aj lavíny z nového snehu, ktorý je uložený na tvrdej vrstve z predchádzajúcich dní. V niektorých prípadoch hrozia stredné lavíny, výnimočne aj veľké spontánne lavíny," upozornilo.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok