Štrajk nemeckých rušňovodičov sa skončí skôr. Železnice Deutsche Bahn a odbory chcú rokovať

27.1.2024 15:00 , Aktualizované: 27.1.2024 15:10

Deutsche Bahn (DB) a odborová organizácia rušňovodičov GDL sa dohodli na predčasnom ukončení štrajku, ktorý mal pôvodne trvať do pondelka večera. Naďalej budú rokovať o mzdových sporoch.

Železnice, vlaky, Nemecko
Foto: TASR/AP (ilustračná fotka)

Podľa informácií ČTK začnú nákladné vlaky premávať v nedeľu večer a osobná doprava sa od pondelka večera vráti k normálnemu cestovnému poriadku. Štrajk ochromil dopravu nielen v Nemecku, ale narušil napríklad aj železničné spojenie s Českou republikou.

Špekulácie od rána

Nemecké médiá od sobotného rána špekulovali o predčasnom ukončení štrajku, keďže zástupcovia DB a odborov sa v noci stretli na rokovaní. Železnice zvolali na sobotu o 16:00 tlačovú konferenciu, na ktorej by malo byť oznámené ukončenie protestu.

Štrajk začali rušňovodiči nákladných vlakov v utorok večer a ich kolegovia v osobnej doprave sa k nim pridali od stredy. Odbory pôvodne chceli protest ukončiť v pondelok o 18:00, ale podľa novej dohody s DB sa rušňovodiči nákladnej dopravy vrátia do práce v nedeľu o 18:00 a rušňovodiči osobných vlakov sa vrátia do práce tiež v pondelok od 02:00.

Cestujúci musia počítať s výlukami

Napriek tomu, že sa v pondelok vráti k normálnemu cestovnému poriadku, cestujúci musia podľa DB počítať s možnými výlukami súvisiacimi s postupným obnovovaním prevádzky. V prípade nákladnej dopravy, ktorá sa začne v nedeľu večer, bude návrat k normálnej prevádzke trvať niekoľko dní, dodali železnice.

Štvrtý štrajk od novembra

Od novembra ide už o štvrtý štrajk rušňovodičov v dôsledku sporu o mzdy a lepšie pracovné podmienky. Odborový zväz GDL požaduje zníženie počtu pracovných hodín z 38 na 35 hodín týždenne pre zamestnancov pracujúcich na zmeny pri zachovaní plnej mzdy, zvýšenie mesačnej mzdy o 555 eur, ako aj jednorazové odškodnenie vo výške 3-tisíc eur z dôvodu inflácie.

DB ponúka skrátenie pracovného času na 37 hodín týždenne, pričom väčšie zníženie hodinového záväzku je už podmienené znížením mzdy. Podľa DB rušňovodiči zarábajú 45 až 56-tisíc eur ročne vrátane príplatkov a prémií.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok