Premiér Attal ustúpil, vláda nezvýši dane za naftu. Francúzski farmári napriek tomu protestujú

26.1.2024 20:55

Francúzska vláda po rozsiahlych protestoch upustí od plánov na zvýšenie dane na naftu využívanú na poľnohospodárske účely.

France_Farmer_Protests021435.jpg
Foto: AP
Poľnohospodári zapaľujú ohne, keď blokujú diaľnicu neďaleko Ableiges, severne od Paríža, piatok 26. januára 2024.

Premiér Attal upokojuje

Podľa agentúry Reuters to dnes oznámil premiér Gabriel Attal, ktorý sa tak snažil upokojiť hnev poľnohospodárov hroziacich zablokovaním kľúčových dopravných tepien vedúcich do hlavného mesta. Predák najväčších poľnohospodárskych odborov v krajine však vyzval farmárov, aby v demonštráciách pokračovali aj naďalej.

Poľnohospodári zablokovali diaľnice

Francúzski poľnohospodári dnes po zhruba dvoch týždňoch protestov zablokovali jednu z hlavných diaľnic spájajúcich Paríž so severným mestom Lille a Belgickom. Chystali sa tiež zablokovať ďalšie cesty vedúce do Paríža, aby zvýšili tlak na Attalovu vládu, ktorú obviňujú, že pre nich nerobí dosť.

Pozrite si archívnu reportáž o nástupe premiéra Attala:

Premiér chce zvýhodniť poľnohospodárov

Vo svojom prejave, ktorý Attal predniesol na farme v horskej obci Montastruc-de-Salies na juhozápade Francúzska, tiež povedal, že jeho vláda "poľnohospodárstvo postaví nadovšetko ostatné". Tým, že Attal upustil od plánov na zvýšenie dane na naftu na poľnohospodárske účely, vyhovel jednej z hlavných požiadaviek poľnohospodárov, poznamenala agentúra AFP.

Daňové zľavy na palivo

V záujme "zjednodušenia" postupov tiež Attal oznámil, že daňové zľavy na toto palivo sa budú odpočítavať v momente nákupu, a nie až dodatočne na základe účtenky, a to "oddnes až do leta".

Protesty pokračujú

Predák najväčších poľnohospodárskych odborov FNSEA Arnaud Rousseau však vyzval poľnohospodárov, aby pokračovali v demonštráciách aj napriek Attalovmu oznámeniu. "Rozhodli sme sa pokračovať v našom hnutí," povedal Rousseau francúzskej televízii TF1. Attal podľa neho "neodpovedal na všetky naše otázky" a "neupokojil" hnev mnohých poľnohospodárov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok