Hoaxy sú spojené s aktivitami Ruska, pripomína odborník. Boj proti dezinformáciám však pokračuje, aj keď už nie na štátnej úrovni

26.1.2024 10:45 , Aktualizované: 26.1.2024 11:07

Hoaxom a podvodom verí stále viac ľudí a sú čoraz sofistikovanejšie. Podľa odborníkov sa v poslednom období menia ich autori. Kým v minulosti išlo prevažne o manipulátorov pôsobiacich na dezinformačných weboch, dnes ich šíria aj ľudia s politickými ambíciami. Podrobnosti povedali v relácii Téma odborník na informačnú bezpečnosť Tomáš Kriššák a zakladateľ sociálnych sietí Policajného zboru David Púchovský.

tema
Foto: ta3

Hybridná vojna

V súčasnosti je vďaka rozvoju komunikačných technológii a digitálnych platforiem sila dezinformácií čoraz väčšia. "Práve tieto technológie prispeli k tomu, že každý z nás je médium, každý z nás môže vytvárať informácie," povedal Kriššák. Zvýšil sa počet informácií, ktorými sme dennodenne zahltení, avšak mnohé z nich sú skratkovité a zmätočné, vytvorené s cieľom manipulovať verejnosť, pripomína Kriššák.

Tento fenomén podľa odborníka začal na Slovensku narastať po roku 2013 a je súčasťou hybridnej vojny. "Je to úzko spojené s aktivitami Ruskej federácie voči Ukrajine. Je to v podstate hybridné pôsobenie, súčasť hybridnej vojny," dodal.  

Stránka odkrývania hoaxov dostala po voľbách stopku

Púchovský je zakladateľom kont Policajného zboru na sociálnych sieťach, pod ktoré patrila aj stránka o hoaxoch a podvodoch. Táto stránka však bola aktívna naposledy začiatkom decembra 2023. "Ukončenie stránky v rámci polície, bolo na základe politického rozhodnutia po voľbách," uviedol Púchovský. Dodal, že začiatok boja proti hoaxom v rámci polície začal ešte v roku 2017, keď rezortu šéfoval Robert Kaliňák. 

Krízové roky prišli spolu s covidom a vojnou. "Niektoré skupiny zistili, že proti dezinformáciám sa neoplatí bojovať, ale dajú sa využívať na ovplyvňovanie verejnej mienky," povedal Púchovský. Po voľbách a tlaku na apolitických úradníkov, akým bol podľa slov Púchovského aj on, došlo k rozhodnutiu, že sa dezinformácie na štátnej úrovni nebudú riešiť. 

Nový projekt

Púchovský však spúšťa nový projekt s názvom Hoaxy a podvody. "Bude to plynulé pokračovanie aktivít, ktoré sme robili v rámci policajného zboru. Nič viac, nič menej," dodal s tým, že to bude apolitický projekt. 

Vysvetľovať budú hoaxy, ktoré sa masovo šíria sociálnymi sieťami, ale tiež vytvárať edukatívne kampane na upozorňovanie rôznych symbolov a výročí spätých so Slovenskou republikou, ktoré môžu mať vplyv na informačnú bezpečnosť.

Celú časť relácie Téma si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok