V Rusku sa zrútilo vojenské lietadlo. Moskva hlási mŕtvych ukrajinských zajatcov, médiá zničené strely S-300

24.1.2024 10:42 , Aktualizované: 24.1.2024 14:25

V ruskej Belgorodskej oblasti, ktorá sa nachádza pri hraniciach s Ukrajinou, havarovalo vojenské lietadlo Il-76. Všetci ľudia na palube zahynuli, napísal na platforme Telegram tamojší gubernátor Vjačeslav Gladkov. Ich počet neuviedol. Ruské ministerstvo obrany predtým uviedlo, že v ňom bolo 65 ukrajinských vojnových zajatcov.

Vyjadrenie ruských politkov

Ruský poslanec Andrej Kartapolov v Štátnej dume, dolnej komore parlamentu, povedal, že lietadlo Il-76 zostrelili tri rakety Patriot alebo Iris-T, píše web Meduza s odkazom na ďalšieho politika Jevgenija Popova. Kyjev sa zatiaľ oficiálne nevyjadril.

"Dňa 24. januára tohto roku približne o 11:00 moskovského času (9:00 SEČ) havarovalo pri pravidelnom lete v Belgorodskej oblasti lietadlo Il-76. Na palube sa nachádzalo 65 vojnových zajatcov z ukrajinských ozbrojených síl, prevážaných do Belgorodskej oblasti na výmenu," uviedlo ruské ministerstvo obrany podľa agentúry TASS. V lietadle bolo podľa neho aj šesť členov posádky a traja členovia sprievodu.

Príčina pádu lietadla sa podľa ruského ministerstva obrany vyšetruje, na miesto leteckej katastrofy zamierila vojenská komisia.

Ruské ministerstvo obrany obvinilo Ukrajinu. Podľa vyhlásenia ruský radar zaznamenal odpálenie dvoch ukrajinských rakiet zo susediacej Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. Ministerstvo označilo údajný útok za "teroristický čin".

Explodovanie lietadla

Investigatívny projekt Conflict Intelligence Team medzitým zverejnil video, ktoré podľa neho haváriu Il-76 zachytáva.

Podľa Kartapolovho tvrdenia letelo za týmto strojom ešte ďalšie lietadlo Il-76 s ôsmimi desiatkami vojnových zajatcov na palube. Ten sa otočil, uviedol poslanec. Kartapalov podľa agentúry Reuters neoznámil zdroje pre svoje tvrdenie. Systémy Patriot a Iris-T dodali Ukrajine jej západní spojenci, ktorí krajinu napadnutú Ruskom vojensky podporujú.

Ukrajinská strana informácií

Server Ukrajinska pravda v prvej verzii správy o nešťastí napísal, že jeho zdroje v ukrajinských ozbrojených silách potvrdili informáciu o páde lietadla so slovami, že to "bola ich práca"

Ukrajinský portál svoju prvotnú správu upravil a informáciu odstránili, pretože iný zdroj ju nepotvrdil. Podľa zdroja v generálnom štábe lietadlo prepravovalo protiletecké strely S-300, píše Ukrajinská pravda.

Kyjev sa zatiaľ oficiálne nevyjadril. Ministerstvo obrany nemôže potvrdiť, že lietadlo zasiahli ukrajinské obranné sily, pretože "informácie sa stále upresňujú", napísala ukrajinská verejnoprávna stanica Suspilne na svojom webe.

Oblasť útokov

Belgorodská oblasť, ktorá susedí so severnou Ukrajinou, čelí podobne ako ďalšie pohraničné ruské regióny ostreľovania a útokom dronov, ktoré ruské úrady pripisujú Ukrajine. Tá sa bráni ruskej vojenskej agresii už takmer dva roky.

Server Meduza predtým informoval s odvolaním sa na zdroje kanála 112 o páde vojenského lietadla v Koročanskom okrese. Regionálny gubernátor Vjačeslav Gladkov na platforme Telegram informoval o bližšie nespresnenej nehode v Koročanskom okrese, kvôli ktorej zmenil pracovný rozvrh.

Pozrite si archívnu reportáž o posledných ruských útokoch na Ukrajine.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok