Šimkovičovú nechcú na poste ministerky. SaS a PS začali zbierať podpisy na jej odvolanie, obávajú sa o nezávislé inštitúcie

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) nemôže byť viac na svojom poste, tvrdí strana Sloboda a Solidarita, pridalo sa k nej Progresívne Slovensko aj hnutie Slovensko. Začína preto zbierať podpisy na jej odvolanie.

Zbieranie podpisov

SaS na tlačovej besede oznámila zber podpisov na jej odvolanie. "Zotrvanie ministerky na jej poste je výsmechom do tváre kultúrnej obce a zároveň predstavuje ohrozenie demokratického a odborného fungovania kultúrneho inštitútu na Slovensku. Sú také tri hlavné body, ktoré presvedčili už takmer 180-tisíc ľudí v najúspešnejšej petícii na Slovensku, aby požadovali jej odstúpenie," vyjadril sa k problematike tímlíder strany pre kultúru René Parák.

Ovládnutie nezávislých inštitúcií

Parák podotkol, že je tu istá snaha o politické ovládnutie nezávislých inštitúcií, ako sú RTVS, Fond na podporu umenia, Audiovizuálny fond, Fond na podporu kultúry národnostných menších, ale aj samoregulačných orgánov. "Už teraz máme v parlamentne poslanecké návrhy, ktoré smerujú na ovládnutie týchto inštitúcií," podotkol.

Obnovenie vzťahov a homofóbnosť

Vytýčil ďalšie dva problémy, pre ktoré by mala ministerka kultúry odstúpiť. "Neprijateľná je zahraničná kultúrna politika o obnovení vzťahov s predstaviteľmi zločineckých režimov. Je to v zásadnom rozpore s politickou orientáciou demokratických krajín, ktorou Slovensko stále je," uviedol Parák s tým, že ďalším problémom sú aj diskriminačné a homofóbne vyjadrenia, ktoré rozdeľujú spoločnosť a vytvárajú opäť nebezpečný priestor na popieranie základných práv všetkých občanov Slovenska.

"Popierajú aj inkluzívnu úlohu kultúry v našej spoločnosti, čo ministerka Šimkovičová evidentne nepochopila," dodal.

Celú tlačovú besedu strany SaS si môžete pozrieť vo videu nižšie.

Umenie je dôležité

"Sme presvedčení, že umenie je základom demokratickej spoločnosti," vyhlásila Mária Kolíková (SaS) a pripomenula, že okrem študentov vďačíme aj umelcom za zmeny v roku 1989. Kolíková podčiarkla význam slobody prejavu v umení v rámci demokracie. Aj kultúra podľa nej upozorňuje na hodnotové súboje v spoločnosti.

Medzinárodná hanba

Ako na ňu nadviazala poslankyňa NR SR za SaS Janka Bittó Cigániková, ministerka kultúry nie je mentálne schopná uvedomiť si, ako absurdne sa správa. Každý jeden deň podľa nej dokazuje, že nie je hodná svojho mandátu. "Nikto nespochybňuje jej kompetencie, ale tie vie vykonávať aj tak, že nebude robiť terč z určitej skupine ľudí. Nikto nekritizuje rekonštrukcie a obnovu pamiatok, ale aj to sa dá robiť tak, že nebude pri tom šíriť nenávisť. Zobrala si pritom za rukojemníkov ľudí, ktorí za to nemôžu," uviedla Bittó Cigániková.

Šimkovičová je podľa jej slov nekompetentná a robí medzinárodnú hanbu.

Vyjadrenie Progresívneho Slovenska

Progresívne Slovensko sa na tlačovej besede zhodli s názormi zo stranou SaS. "To jediné, na čom Ficovi, Dankovi a Pellegrinimu záleží, je pomsta a ich vlastná beztrestnosť. Dnes už vyše 175-tisíc ľudí vyzýva pani Šimkovičovú na odchod. Táto vláda pri svojom vzniku hovorila o novej politickej kultúre, no ministerka po jednej z najväčších petičných akcií v histórii Slovenska nielenže neodchádza sama, ale dočkali sme sa od nej ďalších hanebných konšpirácií o manipulovaní podpisov a urážok," poukázal Šimečka s tým, že PS z pozície najsilnejšieho opozičného hnutia petíciu podporí zvolaním mimoriadnej schôdze na odvolanie ministerky kultúry.

Ohrozenie pre kultúru

Podľa podpredsedníčky výboru pre kultúru a médiá Zory Jaurovej Šimkovičová od svojho menovania do funkcie presviedča o tom, že každý jej ďalší deň vo funkcii je pre slovenskú kultúru ohrozením. "Chce zasahovať do nezávislosti dôležitých inštitúcií a verejných fondov. V čase pokračujúceho vraždenia ukrajinského obyvateľstva ruskou armádou chce, aby kultúrne inštitúcie opäť nadviazali spoluprácu s Ruskom a Bieloruskom. Ministerka kultúry nič nevytvára a nebuduje, ale naopak borí, zastrašuje a rozoštváva. Dôvodov na jej odvolanie je viac ako dosť," uzavrela Jaurová.

Celú tlačovú besedu hnutia Progresívne Slovensko si môžete pozrieť vo videu nižšie.

Odstup podporí aj hnutie Slovensko

"Šimkovičová robí hanbu a devastuje kultúru od prvého dňa od nástupu do funkcie. Správa sa ako autokrat, stihla nám urobiť medzinárodnú hanbu v Česku aj v Rakúsku, naďalej konšpiruje v dezinformačných médiách. Toto si naša kultúra rozhodne nezaslúži," uviedol Michal Šipoš, ktorý avizoval pridanie podpisov poslancov za hnutie Slovensko pod návrh na odvolanie Šimkovičovej z postu ministerky kultúry.

Podľa bývalej ministerky kultúry Natálie Milanovej (hnutie Slovensko) šíri súčasná ministerka nenávisť, ignoruje odbornosť, diskusiu, rozmanitosť a slobodu. Taktiež avizované zmeny ako rozdelenie RTVS, zlúčenie verejnoprávnych fondov a Kultminor sú podľa Milanovej totálne účelové. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok